A kanári emberek közel 500 évvel ezelőtt kezdtek a datolyapálma nedvéből mézet készíteni. Ez a mesterség a mai napig él, leginkább La Gomera szigetén őrzik a mézkészítés hagyományos formáját. A guarapo nevű pálmaszirup a Kanári-szigetekről származik, de az elmúlt évszázadokban Ázsiától Amerikáig meghódította konyhákat.

Guarapo-kanári-nektár

A La gomerai pálmaszirupot a reggeli szüretelés után leszűrik, majd lassú tűzön melegítik, így nyerik ki az édes, értékes mézet. Egy liter guarapo elkészítéséhez kb. nyolc liter nyers nedvre van szükség, ami kizárólag a fa felső részén, közvetlen a levelek alatt gyűlik össze. A magas pálmafák, bár öregek, jobb szirupot adnak, mint a fiatalok. A pálmafa nedvéhez úgy lehet hozzáférni, hogy először a levelektől kell megtisztítani a pálmát, így hozzáférhetővé válik az a mélyedés, ahonnan a mézet kinyerik. Miután ennek megszilárdult felületét egy speciális vésővel lefaragják, egy csapot helyeznek a mélyedésbe és vödör kerül alá. Mire egy növény újratermeli az édes levet akár 3-4 év is eltelhet.

Bár hivatalosan nem lehet a guarapo-t méznek nevezni (hiszen nem méhek állítják elő), a helyiek mégiscsak la miel de palma-ként (pálmaméz) emlegetik. Az elkészített pálmaméz számos nyomelemet, így rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, nátriumot, cinket is tartalmaz. Ebből adódik, hogy a pálmamézet ideális táplálék kiegészítőként tartják számon, nem csak sportolók, vagy kisgyerekek fogyasztják előszeretettel, hanem az elmúlt évszázadokban desszertek készítéséhez is használják. A méz elég folyékony, így általában a kész ételre öntik, így készül a leche asada is (különleges kanári édesség, amelynek receptjét a cikk végén megtalálja). De a guarapo kifejezetten finom sajtokkal, lekvárral, pudinggal, joghurttal, vagy egy másik kanári specialitással, a frangollo canarioval is. Ugyancsak ezzel az alapanyaggal készül a tipikus La gomerai finomság, a turrón gomero és a mézes gyümölcsös torta is. Az is gyakori, hogy a helyiek reggelire, mintegy klasszikus mézként fogyasztják, pirítóssal és vajjal.

Az elmúlt pár évtizedben a pálmaszirup a fúziós és fine dining konyhák fontos alapanyagává vált, így már kóstolhatja húsokkal, halakkal is. A guarapo nem csak ételekhez és italokhoz használható, hanem a népi gyógyászatban is használt “gyógyszer”.

A guarapo-t, ahogyan a mézet is, számos egészségügyi problémára is alkalmazza a természetes orvoslás, mint bélrendszeri problémák, fertőzések, bőrkiütések és szájfertőzések.
Juan de Castro, spanyol bíboros 1856-ban írta a guarapo-ról: “bőségesen található La Gomera szigetén, és különösen Benchijigua környékén. A szirupot minden nap, még sötétedés előtt kell bevenni, ez a legismertebb frissítő”.

Ha szeretne többet tudni a pálmamézről és annak termeléséről, akkor érdemes egy La Gomera kiránduláson részt vennie >>

A hagyományos kanári édességet, a leche asada-t egy kanári-szigeteki nyaralás után ön is könnyen elkészítheti, csak vigyen haza egy üveg pálmamézet hozzá.

Guarapo-kanári-nektár

Hozzávalók: 4 nagy tojás, 0,5 liter tej, 100 gr kristálycukor, 1 nagyobb darab fahéj, 1 evőkanál őrölt fahéj, reszelt citromhéj és pálmaméz.
A tejet a reszelt citromhéjjal és a darab fahéjjal együtt felforraljuk, majd, amikor kihűl, összekeverjük a felvert tojásokkal, a cukorral és az őrölt fahéjjal. Sütőformába öntjük, 180ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Adagokra daraboljuk, tetejét pálmamézzel leöntjük és hűtőszekrényben egészen hidegre hűtjük, úgy tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Raáb Szilvia
ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája