Útmutató a Kanári-szigetek legnagyobbikához, a strandokon túl: hova menjen, mit csináljon, mire készüljön, ha igazán tartalmas nyaralásra vágyik! 1. rész

Tenerife-sokkal-több-van-benne-gondolná

Bár sokaknak a Kanári-szigetek említésére még mindig két dolog, a strandok és a napfény jutnak eszükbe, nem győzöm újra meg újra elmondani, mennyivel több és gazdagabb látnivalóval, csodával és életre szóló élménnyel várja Önt Tenerife.

Tenerife-sokkal-több-van-benne-gondolná

Ezzel persze nem azt mondom, hogy a tengerparti pihenés és az egész évben enyhe, kellemes időjárás miatt ne lenne értelme felkeresnie a szigetet – de ha már itt jár, kár lenne kihagyni mindazt, amivel ezen felül csábít. A vulkanikus tájak, a remek túraútvonalak, az elképesztő természeti látnivalók, a finom konyha és a kedves helyiek ezer és egy további okot szolgáltatnak arra, hogy egyik ámulatból a másikba essen. A továbbiakban igyekeztem összeszedni mindazt, ami még ezek közül is kiemelkedik, illetve azokat az általános tudnivalókat, amik jól jöhetnek már az utazása megtervezésekor.

Mikor érdemes Tenerifére utazni?

Bármikor. Illetve mindig. A Kanári-szigetek azon kevés, európai desztinációk egyike, ahol egész évben kellemes, szabadtéri tevékenységekre kiválóan alkalmas időjárásra számíthat. Télen a nappali átlaghőmérséklet 20 °C körül alakul; a víz ilyenkor ennek megfelelően kicsit már hűvösebb, de sokakat ez sem tart vissza az úszástól, a strandolók teljesen normális és megszokott látvány az évnek ebben a szakában is.

Nyáron, májustól szeptemberig alapvetően forró napokra készülhet, viszont ne viselhetetlen kánikulát képzeljen el: a partok felől szinte mindig enyhe, frissítő szél fúj. Az ősz kifejezetten kellemes, jellemzően 20-26 °C hőmérséklettel várja. Ha az utazása időpontja kiválasztásában a legfontosabb szempont, hogy a napok nagy részét strandolással tölthese, akkor elsősorban a június eleje és a szeptember vége közti időszakot ajánlom, míg ha kirándulást és túrázást tervez, akkor az október és március közti hónapok lehetnek a legalkalmasabbak. Ha pedig a február mellett dönt, a világ második legnagyobb karneválján is részt vehet, ami biztosan egy életre szóló élmény nyújt.

Mit csináljunk a szigeten?

Bármit. Illetve mindent. Itt mindent megtalál, amire csak vágyhat: remek kirándulások, elképesztő ételek, kiváló borritkaságok, színes, hangulatos fiesták, luxus-szállodák, izgalmas hagyományok, kedves helyiek és persze az elmaradhatatlan és változatos strandok.

Tenerife: észak vagy dél?

Dél, egyértelműen dél. Két okból állítom ez ilyen határozottan. Az első, hogy ez a sziget olyan kicsi, hogy egy-másfél óra alatt északon van, és gyönyörködhet a zöldellő növényzetben, nézheti a hatalmas, északról néző hullámokat. A második pedig az, hogy délen kiszámítható az időjárás. Ott nincs, vagy alig esik az eső, nem kell hatalmas hőmérséklet különbségekre számítani. És persze van még egy indokom: itt vannak a legjobb strandok.

Tenerife-sokkal-több-van-benne-gondolná

 

De, látogasson el északra! Észak-Tenerife gyönyörű, nekem legalábbis a szívem csücske a zöldellő fákkal, a sok-sok látnivalóval, de nem egy igazi nyaralóhely.

Tenerife-sokkal-több-van-benne-gondolná

Hova menjen a szigeten belül?

A következő részekben egyenként végigveszem és bemutatom majd, melyik régiókat érdemes választania, ha pihenni, túrázni, napozni, vagy épp bulizni vágyna!

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája