Ön tudta, hogy a Kanári-szigeteket nem a madárfajról nevezték el, hanem fordítva? Tudta, hogy az egyik szigetnek saját nyelve van? Íme a befejező rész a Kanári-szigetek legérdekesebb tudnivalóiról!

 1. A kanári a szigetek után kapta a nevét

A kis madár a szigetcsoportról kapta a nevét és nem fordítva, mint azt sokáig feltételezték. A madárfaj Makaronéziából származik, amelynek része a Kanári-szigetek is, és az eredeti kanári madár nem feltétlen sárga, hanem narancs, sőt vöröses-bronzos tollazatú is lehet.

A kanári madarak a 17. századig fogságban szaporították, és ekkor vitték először spanyol hajósok Európába ezt az állatot. A madárka hamar divatos lett a spanyol és az angol királyi udvarban, hiszen a hímek gyönyörűen énekelnek. A madarak tenyésztéséért szerzetesek feleltek a kontinensen, de csak túladtak a hímállatokon. Az olaszok kezdték el komolyan szaporítani az állatot, így többen hatalmas vagyont halmoztak fel a tevékenységből.

kanári-madár-kanári-szigetek-erdekességek-2

2. Hódítók

A történelem során több ország megpróbálta magáénak tudni a Kanári-szigeteket, főként az angolok küzdöttek a szigetcsoport uralmáért. 1797. július 25-én a brit flotta meg is támadta Santa Cruz de Tenerifét, de vesztettek, így a szigetek továbbra is a spanyol koronához tartoznak.

nelson-kanári-szigetek-erdekességek

3. Kivándorlók

A 18. század elején a Kanári-szigeteken gazdasági krízis söpört végig, amely a lakóit arra ösztönözte, hogy elvándoroljanak szülőföldjükről. Legtöbben Dél- és Közép-Amerikában telepedtek le, főként dohányüzemekben kerestek munkát. Ma Havanna (Kuba), Hatillo (Puerto Rico), Veracruz és Santo Domingo (Mexikó) és San Antonio (Amerikai Egyesült Államok) legrégebbi családjainak egy jelentős része kanári származású. A kivándorlás a 20. században megfordult, sok egykor elvándorolt család utódja tér vissza az őshazába.

kivándorlás-kanári-szigetek-erdekességek

4. A Kanári-szigetek egyikének saját nyelve van

La Gomera szigete nehezen járható a sok erdő és hegyek-völgyek miatt, ezért volt szüksége az itt élőknek arra, hogy saját kommunikációt alakítsanak ki. A “Silbo Gomero” egy füttynyelv és a kasztíliai spanyol füttyentő formája. Tökéletes eszköz arra, hogy a híreket, eseményeket, sőt a pletykákat továbbítsák a lakók a kis sziget különböző pontjai között.

5. A Kanári-szigeteken különleges sportokkal találkozhat

Lucha canaria, azaz kanári birkózás: A birkózók egy homokkör közepéről (“terrero”) indulva próbálják az ellenfelet legyőzni. A legyőzés módja, hogy a másik birkozó bármely testrésze (kivéve a lábai) érintse a homokot. Ha egy meccs alatt valaki kétszer esett a homokba, akkor elvesztette a mérkőzést.

Lucha-canaria-kanári-szigetek-erdekességek-2

Juego del palo egy ősi guanche harcművészeti sport, amelyben mindkét résztvevő 1,2-1,8 méter hosszú botokkal küzd. A modern juego del palonak 9 stílusa létezik, amelyek legtöbbje az iskolák alapítóinak nevét viselik (Deniz, Morales, Verga, Acosta, Quintero, Vidal, Confiero, juego del garrote és juego de la lata).

Juego-del-palo-guache-kanári-szigetek-erdekességek-2

Salto del pastor, avagy pásztor ugrás, amihez ugyancsak bot szükséges. A bot segítségével különleges ugrásokat hajtanak végre. A sport a kanári pásztoroktól származik, akik hosszú fából készült botjaik segítségével közlekedtek a szakadékok között és a meredek lejtőkön.

Raáb Szilvia

Kapcsolódó cikkeink:

5 érdekes tény a Kanári-szigetekről 2.

5 érdekes tény a Kanári-szigetekről 1.

 

Képek forrása: 

3.bp.blogspot.com

wikimedia.org

http://ava7.com

http://guachinchesparranderos.blogspot.com.es

http://discovertenerife.es