Ennek a csodákban gazdag szigetnek a LEG-jeit nagyon nehéz kiválasztani – nekem viszont van 3 tuti tippem Ön számára!

Tenerife az otthonom, így talán még nehezebb kiválasztanom a 3 legjobb élményt a szigeten. Tenerife változatos arculatát a rajta átvonuló hegyeknek, az ennek kösönhetően a nagyon különböző strandoknak, és a sziget közepén elhelyezkedő vulkánnak, a Teidének köszönheti. A Föld harmadik legnagyobb tűzhányója az UNESCO Világörökség része, az ide látogatók a strandokon, az örök tavaszon és a csodás, helyi falvakon túl a vulkánt és környékét is felfedezhetik.

Szeretném Önt az alábbi gyűjtéssel hozzásegíteni a tökéletes nyaraláshoz – 3 olyan tenerifei élménnyel lesz gazdagabb, amik során mind a sziget más-más, de nagyon meghatározó arcát ismerheti meg a szigetnek.

1. Éjszakai csillagles

Tenerife - Teide Nemzeti Park - Éjszakai csillagles

Tenerife szigete önmagában is varázslatos, de miután lemegy a nap, nyilvánvalóvá válik, hogy ez a varázs a nappal nem múlik el, csak átalakul. Ha szeretné kihozni a nyaralásából a maximumot, a legjobb dolog, amit tehet, ha a csillagos ég felé fordítja a tekintetét. Már csak azért is, mert ez a Világ egyik legjobb helye az éjszakai égbolt megfigyelésére – nem véletlen, hogy ajánlunk Önnek speciális éjszakai túrát.

Az általam ajánlott kirándulás az Ön szállásáról indul, innen viszik a Teide Nemzeti Parkba, ahol előre beállított teleszkópok várják. Már az oda vezető út miatt is megéri tovább fent maradni: a csodás naplemente, a gyönyörű csillagok között megcsodálhatja az Atlanti-óceán és La Gomera lenyűgöző díszleteit is.

Az úticélját elérve a csillagokon kívül nem láthat semmit, a tenerifei éjszaka végtelen sötét, a csillagok viszont fényesen ragyognak majd, idegenvezetője pedig ugyanúgy vezeti majd körbe, ahogy bármelyik, földi látnivaló esetén tenné. Elmondja majd, melyik csillagról mit érdemes tudni, megmutatja, melyik csillagkép melyik és miért érdekes, majd segít abban is, hogy mindebben hogyan mélyülhet el még jobban a teleszkópjaink segítségével.

Mivel a hőmérséklet ilyenkor nagyon gyorsan csökken, meleg ruhákkal készüljön – a túravezetőnk pedig forró italokkal és egy pohár pezsgővel várja majd, hogy semmi más dolga ne legyen, mint hogy gyönyörködjön a lélegzetelállító látványban.

2. Az obszervatórium

Tenerife - obszervatórium - világ 3. legnagyobb teleszkópja

Bár a Teide változatos tájai miatt az ember amúgy is hajlamos a Holdon érezni magát, a sziget csodás elhelyezkedése és a páratlanul tiszta ég miatt a Napot is szemügyre veheti innen, az itteni obszervatóriumban találhatóak ugyanis Európa legjobb teleszkópjai. Hordozhatóak, így kényelmesen elhelyezhetőek az adott év- és napszaknak legalkalmasabb helyen, lencséit pedig speciális védőrétegek borítják, melyek lehetővé teszik, hogy alaposabban tanulmányozza a tőlünk 150 millió kilométerre található égitestet. Ha ez Önnek nem lenne elég, az intézmény falain belül a Világ 3. legnagyobb teleszkópját is megnézheti.

3. Túra Masca völgyében

Tenerife-Túra-Masca-völgyében

Az életünk nagyobb részét épített környezetben töltjük, ezért számomra minden alkalom ünnepszámba megy, amikor ismét közel kerülhetek a természethez. Egy szervezett kirándulás a Masca völgy környékére ideális ebből a szempontból. Viszont megfelelő felszerelést is igényel: túrabot, thermopulcsi, túrabakancs és némi frissítő nélkül ne induljon útnak. Én egy 3-4 órás túrát ajánlok Önnek, de az út mentén látható természeti kincsek miatt 5 percenként meg akar majd állni, hogy élvezhesse még egy kicsit a látványt.

Túravezetője majd folyamatosan mesél Önnek a látványról, a szigetről, a Teidéről és a körülötte elterülő nemzeti parkról. Bár csak pár óráról beszélünk, közben olyan kilátásban, növények és állatok látványában lesz része, mintha pár óra alatt a fél Világot bejárta volna. A kirándulás végére pedig egyszerre érezheti magát fáradtnak, és igazán feltöltődve.

Bár Tenerife bővelkedik a változatos programokban, szórakozó- és kikapcsolódási lehetőségekben, ha Ön is ki akarja hozni a maximumot az itt töltött időből, azt javaslom, a fenti 3 programot semmi esetre se hagyja ki!