A gasztronómia segít megérteni az emberek lelkét és világát, mondják a szakácsok. Ez igaz a Kanári-szigetekre és a kanári emberek múltjára, kultúrájára is. A lenyűgöző strandokkal büszkélkedő szigetvilág nem csak a tenger gyümölcseinek széles választékát, hanem számos különleges ételt is kínál önnek. A Kanári-szigetek ízei megmutatják Afrika, Spanyolország és Dél-Amerika lelkét is.

Kóstoljon bele ebbe a különleges konyhába!

Mojo canario

Ennek a különlegesen ízes mártásnak létezik egy piros és egy zöld formája, amelyek íze külön-külön, de egyben is kíváló. A mártások legfontosabb alapanyagai a fokhagyma, az olívaolaj, a vörös vagy zöldpaprika. Ezt a hagyományos szószt szinte minden étel mellé felszolgálják a szigeteken. A legjobb mojo canariot éttermekben és piacokon találja, a boltiak sokszor meg sem közelítik a házilag készült szószok ízét.

Különleges ételek, amelyeket ki kell próbálni a Kanári-szigeteken-mojo-canario

Papas arrugadas

A papas arrugadas a helyi krumpli, avagy a Kanári krumpli, amit főételként és köretként is fogyaszthat. A héjában készült burgonyát nagy mennyiségű sóval főzik, majd a forralás után leöntik a vizet és addig adagolnak további sót a burgonyára, amíg fel nem szívja a nyirkosságot. Mojo rojoval és mojo verdével tálalva egyszerű, de nagyon finom étel, amely hűen tükrözi a hagyományos és egyszerű kanári ételmódot.

Különleges-ételek-amelyeket-ki-kell-próbálni-Kanári-szigeteken-Papas-arrugadas

Almogrote

Az almogrote kemény sajtokból, paprikából, olívaolajból, fokhagymából készülő feltét, amelyet főként pirított kenyérre kenve tálalnak. Az étel La Gomeráról származik, erős és fűszeres.

Különleges-ételek-amelyeket-ki-kell-próbálni-Kanári-szigeteken-almogrote

Kép forrása: lacocinadeevastyle.blogspot.com.es és ugyanitt megtalálja a receptjét is!

Gofio

A gofio egy sokoldalú étel, levesekhez, szószokhoz, sajtokhoz, vagy akár fagylaltokhoz is használják. Ez valójában egy pörkölt gabonafélékből készült liszt, ami nehezebb időkben fontos szerepet játszott a helyiek étkezésében, mivel vitaminokban, rostokban és fehérjékben egyaránt gazdag.

Különleges-ételek-amelyeket-ki-kell-próbálni-Kanári-szigeteken-gofio

Régi gofio malom Vallesecoban, Gran Canarián

Ropa vieja

A spanyolban jó pár ételnek fura neve van, ezt öreg, régi ruhának lehet lefordítani. Eredetileg ez a név arra vonatkozott, hogy egy maradékokból készült ételről van szó, a puchero alapanyagait használták fel a ropa viejához.

A Kanári-szigeteken a ropa vieja népszerű étel, annak ellenére, hogy az elkészítése hosszú időt vesz igénybe. Az egytálételnek számtalan formája létezik, akár szigetenként, vagy településenként más és más az íze. Ennek a fogásnak is létezik egy amerikai változata, sőt, Kuba nemzeti ételét is így hívják és természetesen hasonlít a kanári változathoz.

Különleges ételek, amelyeket ki kell próbálni a Kanári-szigeteken-2

Sancocho canario

Ez a helyi specialitás mutatja meg leginkább milyen sok helyre jutott el a kanári kultúra az elmúlt évszázadokban. Latin-Amerikában minden országnak megvan a saját Sancocho-ja, de az alaprecept nem sokat változik: egészben főtt hal, édesburgonya, gofio. Ezt az egyszerű és egészséges ételt mojo picón hozzáadásával teheti tökéletessé.

Különleges-ételek-amelyeket-ki-kell-próbálni-Kanári-szigeteken-Gran-Canaria-Sancocho

Bienmesabe canario

A bienmesabe canario egy tipikus kanári édesség, amely mandulával, tojással, cukorral és citrommal készül. A kanári-szigeteki változat valószínűleg a hagyományos spanyol desszert, a bienmesabe antequerano egy fajtája.

Különleges ételek, amelyeket ki kell próbálni a Kanári-szigeteken-3

Borok

A 16. században számos szőlőfajtát telepítettek a Kanári-szigetekre, amelyek a vulkanikus földben is jól teremnek. Ennek a munkának is az eredménye a sok kiváló kanári bor. Érdemes megkóstolni!

Különleges-ételek-amelyeket-ki-kell-próbálni-Kanári-szigeteken-bor

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája