Sokan szeretik felfedezni utazáskor a helyi ízeket. Ráadásul, az utazókat könnyebben kidobja az ágy, hajtja őket a kalandvágy, a sok felfedeznivaló. A kávé sokaknak a reggelhez tartozik, míg másoknak az ízek és a helyi szokások felfedezése fontos.

Ha távoli tájakra utazik, talán még jobban vágyik arra, hogy felfedezze az összes csodát, kipróbálja a hagyományos ízeket, beszélgetésbe elegyedjen a helyiekkel, rácsodálkozzon a természeti és építészeti kincsekre? A Kanári-szigetek lakóinak megismeréséhez fontos lépés a helyi koffeinos italok feltérképezése: reggelente a kávézók telis-tele vannak munkába induló kanáriakkal.

Egykor a Kanári-szigetek maga is fontos kávétermő vidék volt, a brazil és vietnámi kávék alacsony ára azonban drasztikusan visszavetette a helyi kávétermelést. Ma főként Gran Canarián termelnek kávét, de annak ára olyan magas, hogy semmiképp nem válhat a mindennapok részévé. A helyiek kávéfogyasztási szokásain az import kávé mit sem változtatott, a mai napig a szigetlakók 99 százaléka kávéval kezdi a napot.

Azt talán már ön is tudja, hogy spanyolul a kávé “cafe”, és talán a “cafe con leche” kifejezést is hallotta már. A tejeskávé mellett a másik gyakran hallott kifejezés a cafe con leche leche. Ez sem valódi kávékülönlegesség, csak annyit tesz, hogy a tejeskávéhoz rétegeznek önnek sűrített tejet, így cukor nélkül is édes lesz a reggeli ital. Persze, ha valódi kávékülönlegességre, vagy esetleg épp koffeinmentes kávéra vágyik, segítek, hogy ezekkel se legyen majd gondja.

Bár a Kanári-szigetek többsége számára a turizmus, és a turisták is fontosak, ennek megfelelően a bárok és éttermek nagy részében beszélnek angolul, németül, belefuthat olyan helyekbe, ahol nehezen boldogulhat a legalapvetőbb spanyol szavak ismerete nélkül. Ez nem kell, hogy visszatartsa attól, hogy rendeljen, és élveze a helyiek vendégszeretetét. Összegyűjtöttem a kávék szinte minden változatát, amelyet a Kanári-szigeteken rendelhet: érdemes utazás előtt kicsit áttanulmányozni, hogy még egy angolul beszélő pincérből is valódi elismerést váltson ki rendeléskor!

Cafe Solo: (ká-fé szo-lo) – egyszerű eszpresszó

Kóstoljon-bele-Kanári-szigeteki-kávéhatározo-cafe

Cafe con Leche: (ká-fé kon lecse) kávé sok-sok tejhabbal

Kóstoljon-bele-Kanári-szigeteki-kávéhatározó-cafe-con-leche

Leche Leche vagy Cafe con Leche Leche: (lecse-lecse vagy ká-fé kon lecse-lecse) – kávé, az alján egy réteg sűrített tejjel, tetején pedig tejjel

Kóstoljon-bele-Kanári-szigeteki-kávéhatározo-cafe-leche-condensada

Cortado: (kor-ta-dó) – kávé egy kevés tejjel. Sokszor visszakérdeznek majd, hogy natural/normal? Ennek az az oka, hogy ha cortado leche-t rendel, akkor sok tejet adnak hozzá, míg ha cortado leche leche-t kér, akkor sűrített tejjel szolgálják fel önnek.

Kóstoljon-bele-Kanári-szigeteki-kávéhatározo-cortado

Carajillo: (ka-rá-hí-jo) – kávé (egy kis) helyi rummal, de vigyázat, helyenként a poharát fele-fele arányban töltik meg rummal és kávéval!

Kóstoljon-bele-Kanári-szigeteki-kávéhatározo-CARAJILLO

Cafe con Hielo: (ká-fé kon i-e-ló) – eszpresszó, külön pohárban egy nagy adag jégkockával szervírozva. Tulajdonképpen egy “csináld magad jegeskávé” 🙂

Kóstoljon-bele-Kanári-szigeteki-kávéhatározo-cafe-con-hielo

Cafe Asiatico: (ká-fé á-si-á-ti-ko) – kávé fahéjjal, sűrített tejjel és egy kevés rummal vagy brandyvel megbolondítva

Kóstoljon-bele-Kanári-szigeteki-kávéhatározo-Asiatico

Leche Manchada: (lecse mán-csá-dá) – tejhab egy kevés kávéval

Kóstoljon-bele-Kanári-szigeteki-kávéhatározo-Leche-Manchado

Cafe Descafeinado: (ká-fé des-ka-fi-ná-dó) – koffeinmentes kávé

Barraquito: (bar-ra-kí-tó) – kávé tejjel, sűrített tejjel, likörrel, tejhabbal és egy pici citromhéjjal. Ez Tenerife kávéja, ilyet csak ezen a szigeten rendeljen, más szigeten még sértődés is lehet belőle! 🙂

Kóstoljon-bele-Kanári-szigeteki-kávéhatározo-Barraquito-Tenerife

Bármelyik kávét is választja majd nyaralása során, garantálom, hogy a pincér már ennyi spanyol szó hallatán is boldog mosollyal szolgálja majd fel önnek az italt.

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája