Amennyiben a Kanári-szigeteken töltöd az ünnepeket, garantáltan különleges élményekre számíthatsz. A pontyot és a bejglit akár el is felejtheted, a karácsony itt mást tartogat számodra. Habár fehér karácsonyra itt esély sincs és hógolyózás helyett is strandolás a program, a 20°C alá szinte sosem csökkenő hőmérséklet biztosan vigasztal majd. Előfordulhat az is, hogy a Jézuska hoz néhány apróbb ajándékot Szenteste, de az igazi ajándékozás január 6-én reggel történik, amikor a Háromkirályok megérkeznek ajándékaikkal. Akárcsak nálunk, a kanári karácsonyi ünneplés egyik lényeges része a nagy ünnepi terülj-terülj asztalkám. Megkóstolhatod többek között a turrónt, ezt a spanyol nugátot, ami errefelé a kötelező karácsonyi édesség. Látnivaló is akad bőven, legyen az a Háromkirályok felvonulása vagy egy-egy lenyűgöző, nagy gonddal összeállított jászol, melyet sokfelé láthatsz ebben az időszakban. Rövid cikkünk bemutatja, hogyan is telik az ünnepi időszak a Kanári-szigeteken.

Szenteste (La Noche Buena)

A karácsonyi időszak hagyományosan Szenteste kezdődik egy hatalmas vacsorával a család és barátok társaságában. Az ünnepi asztalra ilyenkor tapas, vagyis előételek széles választéka kerül elsőként (például vékonyra szeletelt ibériai sonka, garnéla és spárga), ezt követik rostonsült halak. Miután a kanári igencsak édesszájú nép, desszertként turrónt, a már említett nugátot fogyasztják minden mennyiségben. Eredetileg mézből, mandulából és tojásfehérjéből készítik, de manapság minden létező ízkombináció elérhető már. Néhol jellemző a szentestei ajándékozás, de a legtöbb háztartásban január 6-án, a Háromkirályok érkeztével kerül sor ajándékbontásra.

Kanari-szigetek-karacsony-turron

Karácsony első napja

Általában csendesen telik, a többség próbál regenerálódni az előző esti ünnepség után. A Kanári-szigeteken ez az egyetlen munkaszüneti nap, de az üdülőövezetek éttermei, kávézói általában nyitva vannak. A családok, baráti társaságok összegyűlnek egy kávéra vagy tesznek egy sétát és megvitatják az előző este történéseit.

Kanari-szigetek-karacsony-belen

Betlehemes jelenetek (Belenes)

A karácsonyi ünnepek alatt számtalan helyen találkozhatsz jászolokkal a szigeteken: az otthonokban, hivatalokban, köztereken és főleg strandokon. A homokból készült betlehemes jelenetek közül is kiemelkedik a Gran Canaria szigetén, a Las Canteras strandon épülő műremek, mely többezer turistát vonz minden évben. Híresen gyönyörű még Candelariának a betleheme, melyet papírból készítenek és megjelenítik Candelaria városát a környező kisebb településekkel együtt.

Háromkirályok (Los Reyes Magos)

A Kanári-szigeteken a kis Jézuska helyett a Háromkirályok hozzák az ajándékokat. Mindig teveháton érkeznek egy hatalmas felvonulás keretén belül, amikor is cukorkát dobálnak a nézelődő tömeg közé. A parádé megtekintése után a családok hazamennek és vizet, illetve élelmet készítenek ki a Háromkirályok megfáradt tevéinek. Az estét a család egy lakomával zárja és a gyerekek izgatottan fekszenek le aludni abban bízva, hogy másnap ajándékhegyekre ébrednek. Január 6-a reggelén a családok elfogyasztják a királyok kalácsának nevezett péksüteményt, melybe egy szem babot és egy kis figurát sütöttek. A hagyomány szerint, akinek a szelete tartalmazza a babot, az süti következő évben a kalácsot. Aki viszont megnyerte a figurát, azt helyben meg is koronázzák a kalács tetejét díszítő papírkoronával.

Kanari-szigetek-karacsony-kiralyok-kalacsa