A napokban, azaz szeptember végén-október elején indul a szüret a Kanári-szigeteken, így lépten-nyomon a borpincészetek ünnepeibe, borkóstolóiba botolhat, valamint megnézheti a szőlő betakarításának módját is. A régió híres a száraz fehér borairól, de helyenként vörösbort is előállítanak.

bor-borászat-bodega-kanári-szigetek-2

Az a szigetcsoport, amelyet annyira szeret az egész éves tökéletes klímájáért, tökéletes hőmérsékletet, páratartalmat biztosít a bortermeléshez is. Különleges szőlőfajták teremnek meg a szigeteken, mint a Malvasia és a Malmsey, amelyekből a legkiválóbb borokat állítják elő a gazdák.

A 17. században Európai uralkodói, nemesei rajongtak a kanári borokért, azonban, amikor a francia, portugál borászok kezdték diktálni az ízlést, mindenki elfelejtette a Kanári-szigetek borait. Ekkor a legtöbb pincészet megsemmisült, tönkrement, csak egynéhány borászat élte túl ezt a nehéz időszakot. Napjainkban a Kanári-szigetek büszkélkedhet a világ egyik legrégebbi és legjobb bortermelésével. A nyolc sziget több mint tíz bortermelő régióval rendelkezik, amelyek közül ötöt Tenerifén talál.

A Kanári-szigetek nyolc lakott tagja közül haton talál bortermelést: Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria, La Palma, El Hierro és La Gomera. A Tenerife kivételével minden sziget teljes területén talál borgazdaságokat.

A vulkáni talaj, a sokszor erős szél nem a legideálisabb környezet a szőlőtermesztéshez, azonban az évszázados hagyományok és a gazdák leleményessége a világ egyik legizgalmasabb borvidéket alakította ki a szigetcsoporton. A nyolc apró sziget 101 borszőlő fajtával büszkélkedhet.

lanzarote-bor-borászat-bodega-kanári-szigetek-1

A meleg éghajlat ellenére a szigetek főként fehér borokat állítanak elő, melyek elkészítésének hagyománya egészen az 1400-as évekig nyúlik vissza. A kanári borászok már akkoriban is kedvelték a Malvasia szőlőt és édes, szinte szirupos bort készítettek, amely nagyon népszerű volt a portugál és spanyol hajósok között. Ma már – a nemzetközi trendeknek megfelelően – főként száraz fehér borok közül válogathat, de azért könnyen talál dulce, azaz édes minőségi borokat is a szigetek üzleteiben.

Tenerife

Ha Európa bármelyik borkereskedésében kíván kanári bort vásárolni, akkor legnagyobb eséllyel tenerifei bort fognak önnek kínálni, hiszen a legnagyobb mennyiség a Teide termékeny vulkanikus lejtőiről származik.

tenerife-bor-borászat-bodega-kanári-szigetek

Lanzarote

A borszakértők kedvenc borai kétségkívül Lanzarotéról származnak, és ez nem véletlen: minden bizonnyal a legnagyobb figyelmet ez a sziget szentelheti a bortermelésnek. Ha körbeutazza ezt a gyönyörű  szigetet, akkor különleges szőlőültetvényeket talál. Az 1730-as vulkánkitörés után a sziget lakói kénytelenek voltak újragondolni a mezőgazdaságukat, hiszen a vulkáni hamu, amely a sziget mintegy egyharmadát elfedte, szinte kizárólag a szőlőnek nyújtott megfelelő táptalajt.

lanzarote-bor-borászat-bodega-kanári-szigetek-2

Manapság Lanzarote fekete talaja zöld foltokkal díszített: a talajba mélyedéseket ásnak, melyeket kőfallal vesznek körül. A gödörben összegyűlik az éjszakai pára, amely az öntözést szolgálja, míg a kőfal védi az alacsony tőkéket a széltől. A sziget borai jellemzően fehérek.

Gran Canaria

Gran Canaria számos klímája teszi lehetővé a különböző borfajták előállítását. A többi szigettől eltérően Gran Canaria elsősorban a vörösborokról, különösen a Tinto del Monte-ról ismert, melyet nagyon nehéz beszerezni a spanyol területeken kívül.

gran-canaria-bor-borászat-bodega-kanári-szigetek

La Gomera

A Kanári-szigetek legújabb borászatait a szigetcsoport második legkisebb szigetén, La Gomerán találja.

Minden sziget szőlőtermelésére egyaránt igaz, hogy semmilyen vegyszert nem kell alkalmazni a minőségi szőlő előállításához, így a borosgazdák őrzik a 15-18. századi előállítás emlékét. Szinte a világ minden táján a nehezen beszerezhető kanári borokat csillagászati áron kínálják, azonban, ha a szigeteken jár, akkor már 8-10 euróért is hozzájuthat a kíváló minőségű nedühöz.

Ha a Kanári-szigeteken jár, mindenképpen kóstoljon néhányat a helyi borokból! Egészségére!

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája