Spanyol, amerikai és brit nyomok vezetnek a világ legtisztább tengerpartjához…

Ahogy múlt heti cikkünkben írtuk, a sziget sokkal több, mint a fantasztikus partok, strandok, szállodák és a mindig kiváló időjárás. Az előző részt az őslakosok rövid bemutatásával zártuk, akik békében éltek a külvilággal egészen a 1478-as spanyol megszállásig. Ekkor egy öt éves háború vette kezdetét, melynek tétje a sziget fölötti uralom volt; az új hódítók által elsőként bevett város a sziget fővárosa, Las Palmas volt, melyet ma már fél millióan neveznek otthonuknak.

Gran-Canaria-meglepetései-járatlan-útjai-Las-Palmas

A város legrégebbi negyede Vergueta, ahol keskeny, macskaköves utcák labirintusában bolyongva lépten-nyomon igazi kincsekre lelhet. Rengeteg történelmi épület található itt, melyek közül sok a spanyol világhódítást követő első évekből származik.

Ezek közül az egyik, amit mindenképpen fel kell keresnie, Kolumbusz Kristóf csodálatos ornamentikával díszített egykori szállása, a Casa de Colón – Amerika híres felfedezője állítólag innen indult tovább az Újvilágba. Az épületben ma egy múzeum működik, ami nem csak a híres felfedező útjait mutatja be, hanem Gran Canaria és lakosainak hatását is a spanyol hódítókra.

Gran-Canaria-meglepetései-járatlan-útjai-Las-Palmas

A múzeumban sok történelmi érdekességet tudhat meg, a helyi piacon pedig betekinthet a helyiek életébe, és a legjobb trópusi gyümölcsöket, helyi sonkákat, tapasokat, illetve borokat is vásárolhat.

Gran-Canaria-meglepetései-járatlan-útjai-Las-Palmas

A városrész egyik leglátogatottabb helye a Calle de Triana sétálóutca, ahol egy kis shoppingolás is beleférhet az időbe.

Amikor a spanyol befolyás gyengülésével egy időben a briteké növekedni kezdett, a helyi szabad kikötő is nagyobb érdeklődésre tarthatott számot az Egyesült Királyság részéről. Szerették volna egy, a Hong-kongihoz hasonló modellben bérbe venni azt a spanyoloktól, de Madrid elutasította a kérést, szerencsére azonban brit körökben ez nem csökkentette a sziget népszerűségét. Ennek nyomát ma is fellelhetjük, a Ciudad Jardín néven ismert városrészre gyakran “Angol Negyedként” hivatkoznak, melyben egy anglikán templom is működik a mai napig. Számos híresség, így Agatha Christie is többször nyaralt itt, orvosa kúraként írta fel számára a kanári-klímát.

Gran-Canaria-meglepetései-járatlan-útjai-Las-Palmas

Persze nem csak a történelme és a vásárlási lehetőségei, de a strandjai is népszerűek és ámulatba ejtőek a szigetnek. A világ legtisztább partszakaszait találja itt, érdemes ellátogatnia a Las Canteras strandra, amely a fővárosiak kikapcsolódását is szolgálja. Ez a fürdőhely a világ második legnagyobb városi strandja, csak Brazilia előzi meg ebben a versenyben. A part mentén számos bárt, éttermet talál, ahol kényelmesen megebédelhet. Ugyan Las Palmas a világ legjobb klímájával rendelkező városa, mi inkább egy kirándulást ajánlunk önnek ebbe az izgalmas városba. Klikk ide a kiránduláshoz!

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája

Gran canaria ELŐFOGLALÁSI AKCIÓ 0