Ha autentikus kanári, házias konyhát keres Tenerifén, akkor érdemes elindulnia a kisebb falvakba, településekre. Sok helyütt a borászatokban, ültetvényeken alakítanak ki éttermeket, ahol ízletes ételek várják. A guachinche-kről egy másik bejegyzésben írok majd, ígérem nemsokára.

Szóval, ha megkérdez egy helyit, hol érdemes helyi ételeket keresnie, gyakran egy tapas bár, vagy egy kis házi kifőzde nevét kapja majd válaszul. Tacoronte és környéke telis-tele van olyan éttermekkel, ahol a tulajdonos és családja főz önre.

Bacalao-Encebollado-kóstolja-meg-Tenerife-ízeit-1

Az éttermekben általában nincs étlap, csak egy kis táblán láthatja az étlapot, amelynek összetétele mindig a rendelkezésre álló alapanyagoktól függ. Azonban a legtöbb helyen egy ételre biztosan számíthat: a “Bacalao Encebollado”-ra, ami sózott tőkehal, pácolt hagymás mártással.

Ma szeretném megosztani önnel ennek a finom, házias kanári ételnek a receptjét, ami a középső fiam kedvence.

Hozzávalók:

  • 4 tőkehal rész
  • 1 hagyma
  • 1 kis érett paradicsom, kockákra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma durvára aprítva
  • bors
  • 1 közepes zöldpaprika
  • 1/3 csésze apróra vágott petrezselyem
  • 1/3 csésze apróra vágott friss koriander
  • 1 babérlevél
  • 1/2 teáskanál pirospaprika (ha van La Palma-i paprikája az a legjobb, de a hagyományos magyar pirospaprikával is finom)
  • Egy csipetnyi kakukkfű
  • 1/8 teáskanál őrölt kömény
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 csésze fehérbor
  • 1 csésze víz

A recepthez a fagyasztott tőkehal a legjobb és azt szinte minden üzletben kapni otthon. Így nem kell kiáztatnia a sót a halból, ami egy napos várakozást jelentene 🙂

Bacalao-Encebollado-kóstolja-meg-Tenerife-ízeit

Szeletelje vékonyra a hagymát, és párolja olívaolajban egy serpenyőben, egészen addig míg szinte átlátszóvá válik. Adja hozzá az apróra vágott fokhagymát, a szeletelt paprikát, és keverje össze. Főzze kb. 5 percig, majd adja hozzá a paradicsomot, a sót, a borsot, a kakukkfüvet, a petrezselymet, a koriandert, a babérlevelet, a köményt és a paprikát. (Ezt a spanyol konyha “sofrito”-nak nevezi és fontos alapmártás a helyi konyában). Keverje össze és hagyja főni még 5-10 percig.

Eközben mossa le a tőkehalat és szárítsa meg papírtörlővel.

Rendezze el egy lábasban a tőkehalat a “sofrito”-val; öntse rá a fehér bort és a vizet. Óvatosan keverje össze, és hagyja közepes lángon 15 percig főni. A főzési idő a tőkehal nagyságától függ. Azt javaslom, hogy a halat 10 perc múlva ellenőrizze.

Szeretem a kanári-tengeri tőkehalakat kanári burgonyával, amit itt “papas arrugadas”-nak nevezek, de fehér rizzsel is finom.

Bízom benne, hogy ez az egyszerű étel gondolatban elrepíti önt Tenerifére!

Buen apetito!

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája