A hagyományos torrija a húsvét és a farsang jellemző íze Spanyolországban. Hosszú időre tekint vissza ez a hagyományos étel, olyannyira, hogy a Közép- és Dél-Amerikai kultúra részévé is vált, az első telepesek magukkal vitték a receptet.
A recept könnyű, bár egyik verzióját 3 napig tart elkészíteni! Néhány szelet “másnapos” kenyér, tej vagy bor adja meg az ízét. Mi idén mindkettőt elkészítjük, a boros és a tejes verziót is!
HOZZÁVALÓK KB. 15 SZELETRE:
- 300 g 1-2 napos kenyér,
1 narancs és 1 citrom héja,
1 fahéjrúd,
1/2 egész vanília,
1 l édes bor, illetve 1 l tej,
2 tojás,
olaj a sütéshez,
200 g cukor (a tejes verzióhoz),
3 evőkanál cukor,
1 teáskanál őrölt fahéj
ÍGY KÉSZÍTSE EL A HAGYOMÁNYOS BUNDÁSKENYERET TEJJEL ÉS/VAGY BORRAL:
- Ha borral készíti, akkor 2 nappal a felszolgálás előtt tegye egy tálba a bort a narancs- és a citromhéjjal. Majd mehet bele a fahéj és a vanília is. Legalább ezt a két napot hagyja a hűtőszekrényben ezt a keveréket.
- Ha tejből készíti, akkor a tejet tegye egy tálba és minden összetevő azonos, mint a boros változatnál, azonban ehhez adjon még 200 g cukrot is. A tejet a fűszerekkel együtt melegítse fel, és forrás előtt vegye le a tűzhelyről. Ha a tej forrni kezd, akkor kellemetlen íze lehet majd a kenyérnek. A tűzről levéve, fedje le a tálat és legalább 2 órán át hagyja pihenni.
- Vágja a kenyeret szeletekre, úgy 2-3 cm vastagnak kell lenniük. Helyezze őket egy nagyon nagy edénybe, például sütőtálra.
- Öntse rá az elkészült levet, és hagyja ázni kb. 5 percig.
- Az idő leteltével fordítsa meg a kenyereket és hagyja a másik oldalon is átázni.
- Ferve fel a 2 tojást, és bundázza be a kenyeret, majd süsse ki. A kenyér könnyen szétesik az áztatástól, nagyon óvatosan kell bánni vele!
- Amikor kissé kihűltek a kész bundások, három evőkanál porcukrot keverjünk el egy teáskanál őrölt fahéjjal, majd szórja meg mindkét oldalát!
Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok a ViaSale Travel csapata nevében:
Raáb Szilvia