Szinte lehetetlen úgy hazatérnie egy Kanári-szigeteki nyaralásról, hogy ne kóstolja meg a mojo szószokat, vagy a kanári ráncos krumplit. Nem is tudom, hogyan történhetett, hogy eddig nem írtuk meg ezek receptjét! Most jöjjön a piros mojo szósz receptje! Ha pedig a zöld ízesítő elkészítése is érdekli, kattintson ide!
Nyilvánvalóan, mint általában a receptek esetében – sokféle változat létezik, a mojo rojoból is csak a szigetcsoportban 20-félét állítanak elő. Ez az a verzió, ami – elméletileg – az eredeti elkészítési mód, de azért erre nem tudunk garanciát vállalni :-). A végeredmény tekintetében a legfontosabb: a valódi mojo szósz nem egy nagyon homogén, összeállt krém, hanem inkább kicsit folyósabb, könnyen locsolható ízesítő.
Ezt a híres kanári mártást a guanche (kanári őslakosok) konyha és a latin-amerikai gasztronómia is alakította. A 19. és 20. században számos dél-amerikai befolyás érte a helyi gasztronómiát, így a híres mártás eredete bizonytalan. A neve valószínűleg a portugál “molho” szóból származik, ami mártást jelent. A fűszeres íze és textúrája pedig valóban hasonlít a mexikói, argentin és venezuelai mártásokéra.
Alapanyagok:
- 5 gerezd fokhagyma, hámozva és zúzva
- 1/2 teáskanál köménymag
- 2 édes vagy csípős chili paprika
- Édes, őrölt pirospaprika (tökéletesen megteszi a kalocsai vagy bármely hasonló)
- 50 ml borecet
- 250 ml extra szűz olívaolaj
- Só, ízlés szerint
Elkészítés:
- Tisztítsa meg a chili paprikát a magoktól, ha nem szeretné, hogy nagyon fűszeres legyen a szósz.
- Hámozza meg a fokhagymát, és zúzza össze.
- Tegye a paprikát, a fokhagymával egy mozsárba és törje össze őket teljesen. Ezután tegye bele az őrölt paprikát és keverje össze. Adjon hozzá egy kevés olajat, a köményt és az ecetet, keverje össze, amíg homogén pasztát nem kap.
A szósz nagyon finom fehér húsokhoz és persze burgonyákhoz. Jó étvágyat!
Raáb Szilvia
ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája