Még nem találkoztam olyannal, aki ne szeretné a ráncos krumplit mojo szósszal, de a Kanári-szigeteki konyha több, mint a sós burgonya a kétféle szósszal. A bélszíntől, a kaktusz gyümölcséig, íme 9 finomság, amit érdemes kipróbálnia, ha a Kanári-szigetcsoport valamelyikén jár.
Banán
Felejtse el azt a banánt, amit otthon kóstolt! A Magyarországon kapható banánt zölden szüretelik, így soha nem lesznek elég édesek. A kanári banán kisebb és tömzsibb mint, amit ismer, az íze pedig sokkal édesebb.
Napi menü
A kanári emberek szívesen járnak bárokba, éttermekbe ebédelni. Gyakran látni az étlapokon “Menú del dia”-t, azaz napi menüt. Ezen a néven általában egy italt, egy előételt, egy főételt és egy desszertet vagy kávét választhat. Általában legalább két előételt és két főételt ajánlanak, amiből kedve szerint válogathat.
Kaktuszgyümölcs
A kaktusz gyümölcse különböző formákban és színekben létezik. A kicsi, élénkvöröset “tuno indio”-nak nevezik, és dzsemek és likőrök készítéséhez használják. A nagyobb zöld, sárga, narancs vagy piros színűeket pedig hámozott formában fogyaszthatja, akkor igazán finom, ha jól le van hűtve.
Flan de la casa
A Flan tulajdonképpen egy tojáskrém. Keksszel, karamellel vegyítik, sokszor a tetején tejszínhabbal szolgálják fel.
Polvitos Uruguayos
A desszert, amely – neve ellenére – nem Uruguayból érkezett a Kanári-szigetekre, gyorsan meghódította a helyieket. A desszert olyan népszerű, hogy szinte minden étteremben megkóstolhatja. A Polvitos olyasmi, mint egy könnyű sajttorta, melyet keksszel és tejszínhabbal rétegeznek, majd édes, sűrített tejjel ízesítik, és a tetején tört, égetett habbal díszítik. Gazdag, de könnyű édesség.
A Polvitos Uruguayos-t először egy Gran Canaria-i étteremben, a Novillo Precozban készítették el, és nagyon gyorsan népszerű lett a helyiek körében.
Steak
A helyiek rajongása steak-ért jól mutatja a dél-amerikai kötődést. A Kanári-szigeteken kiváló steaket kóstolhat, a legjobb steak éttermek frissen importált, spanyol, uruguay-i, vagy argentin bélszínt kínálnak. Ha szeretne igazán jót enni, akkor keressen fel egy kizárólag steakre specializálódott éttermet, és ne felejtse el megkérdezni a pincért, honnan érkezett a hús.
Chipirones con mojo verde
Kicsi tintahal zöld mojo mártással: egy kevéssé ismert inyencség a Kanári-szigetekről!
Kecskesajt
A kecskesajt a Kanári-szigetek egyik legfontosabb exportcikke: akár egy grillezett kacsamell mellé, akár önmagában fogyasztva is kiváló finomság. A sajtokat sokféle ízben kínálják: a puha “queso tierno”-tól, a Valsequillo füstölt sajton át, amely a legjobb alapanyag a grillezett sajthoz, egészen a kemény sajtig, melyet a helyiek ételekre reszelnek (ahogyan a parmezánnal teszik az olaszok).
Bienmesabe canario
A Kanári-szigeteken, így Gran Canarián és Tenerifén is rengeteg mandulafát találhat. Ebből készítik az édes, őrölt mandulából, mézből, tojásból és citromhéjból készült édességet. Az étel eredetileg az araboktól származik, aamit a helyiek szeretnek “felturbózni” egy adag vaníliafagylalttal vagy keksszel.
Jó étvágyat!
Raáb Szilvia
ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája