FRISSÍTVE: 2022. május 12.

Ha a közeljövőben a Kanári-szigetekre érkezik nyaralni, az alábbi információk lehetnek fontosak az Ön számára. A cikket minden új információ vagy módosítás esetén frissítjük, tehát a régi frissítési dátum csak annyit jelent, hogy nem történt változás a Kanári-szigetek szabályozásában.

1. A Kanári-szigetekre történő beutazás feltételei:

Ha érvényes EU digitális Covid igazolással rendelkezik a beutazó, akkor az útiokmányon kívül semmilyen más dokumentumra, előzetes regisztrációra nincsen szükség.

Ha nincs EU-s Covid igazolása, akkor kötelező az SPTH formanyomtatvány kitöltése és Igazolás a beoltottságról vagy a negatív teszteredményről vagy a fertőzésen átesettségről. Az SPTH oldala ide kattintva érhető el >>

A formanyomtatványt ay SpTH applikáción keresztül kell kitölteni az indulás előtt maximum 48 órával, amelynek során meg kell adni az adott igazolás (beoltottságról, negatív teszteredményről vagy a fertőzésen átesettségről) adatait. A formanyomtatvány kitöltése után az utas egy QR-kódot kap a megadott e-mail címre, amelyet be kell mutatni egyrészt az indulás előtt a beszállást kezelő személyzetnek, másrészt érkezéskor az esetleges ellenőrzés során. A QR-kód bemutatható kinyomtatva vagy telefonról is.

Érvényes EU digitális Covid igazolás, amely három féle lehet:

1. Igazolás beoltottságról

A származási ország illetékes hatósága által kiállított igazolást fogadnak el, amely igazolja, hogy a WHO vagy az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett vakcinával került beoltásra a beutazó. (Jelenleg a SputnyikV vakcina nem tartozik ebbe a körbe.) Amennyiben a beutazó nem engedélyezett vakcinával (pl.: SputnyikV) van beoltva és ezt követően a WHO vagy az EMA által engedélyezett vakcinából kapott emlékeztető, harmadik oltást, akkor az ezekről kiállított igazolás is megfelelő a beutazás vonatkozásában.

Az igazolás érvényessége: az alapoltás utolsó dózisának (Janssen esetében az 1., a többi vakcina esetében a 2. dózis) beadása napját követő 14. naptól kezdődően a 270. napig fogadják el érvényesnek, kivéve a 18 év alattiak igazolása, amelynek az érvényessége nem jár le. Az emlékeztető oltásról kiállított igazolást az emlékeztető oltás beadásának napjától fogadják el érvényesnek és az érvényessége nem jár le.

A kártya formátumú magyar védettségi igazolvány nem elegendő, mert a fenti adatok közül nem mindegyik szerepel rajta. Ezért szükséges beszerezni a fenti összes adatot tartalmazó igazolást.

A harmadik oltással történő utazásra vonatkozóan érvényes szabályok: Amennyiben a beutazó nem engedélyezett vakcinával (pl.: SputnyikV) van beoltva (alapoltás) és ezt követően a WHO vagy az EMA által engedélyezett vakcinából kapott emlékeztető, harmadik oltást, akkor az ezekről kiállított igazolás is megfelelő a beutazás vonatkozásában.

Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

 • beoltott neve,
 • a beoltás dátuma: megjelölve az utolsó dózis beadásának dátumát,
 • a vakcina típusa,
 • beadott dózisok száma,
 • kiállító ország,
 • az igazolást kiállító szervezet megjelölése.

Elfogadott oltások: Pfizer, Janssen, Moderna, AstraZeneca, Novarax, Sinopharm, Sinovac. A SputnyikV vakcinát csak abban az esetben fogadják el, ha a beoltott már emlékeztető oltást is kapott a fent felsorolt oltások egyikéből.

2. Igazolás teszteredményről

A negatív eredményű igazolást fogadják el az alábbi tesztekről és részletek szerint:

 • nukleinsav-amplifikációs (NAAT) teszt (= PCR, TMA), ha a mintavételre az indulástól visszafelé számított 72 órán belül került sor vagy
 • antigén gyorsteszt, ha a mintavételre az indulástól visszafelé számított 24 órán belül került sor. Az Európai Unió Egészségbiztonsági Bizottsága által közzétett alábbi listán szereplő antigén tesztek az elfogadottak: Elfogadott antigén tesztek

Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

 • név,
 • mintavétel dátuma,
 • elvégzett teszt típusa,
 • kiállító ország.

3. Igazolás arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen

Illetékes hatóság vagy egészségügyi szolgáltató által kiállított igazolást fogadnak el feltéve, hogy az első pozitív eredményű NAAT (=PCR, TMA) teszt vagy antigén gyorsteszt elvégzését követően legalább 11 nappal később állították ki. Az igazolás az első pozitív eredményű teszt kiállításától számított 180. napig érvényes. Az Európai Unió Egészségbiztonsági Bizottsága által engedélyezett antigén gyorsteszteket fogadják el, amelyeket egészségügyi szakember vagy a teszt elvégzésére kvalifikált ember végzett el.

Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

 • név,
 • az első pozitív eredményű teszt kiállításának dátuma
 • elvégzett teszt típusa,
 • kiállító ország.

Ha nem rendelkezik érvényes EU digitális Covid igazolással, akkor a fenti részleteknek megfelelő Igazolással kell rendelkezniük a beoltottságról, a negatív teszteredményről vagy a fertőzésen átesettségről. Az igazolást spanyol, angol, francia vagy német nyelven fogadják el. Ha ezektől eltérő nyelven került kiállításra az igazolás, akkor hiteles spanyol fordítást is be kell szerezni hozzá.

Az EU-s Covid igazolás/igazolvány nem kerül automatikusan kiállításra és megküldésre. Az alábbi módokon lehet beszerezni:

 • EESZT lakossági portálon keresztül (eeszt.gov.hu)
 • Mobilapplikáción keresztül (EESZT Lakossági (Apple), vagy EESZT alkalmazás (Google) új verziója segítségével)
 • Kormányablakokban

Az eeszt.govhu rendszerén keresztül az alábbi lépéseket követve tudja igényelni a digitális igazolványt:

https://www.eeszt.gov.hu/oldalvalaszto.jsp –> 4. pont: Uniós digitális COVID igazolvány

https://www.eeszt.gov.hu/hu/unios-digitalis-covid-igazolvany

Választható megoldások (az applikáció egyenlőre még nem elérhető):

 

Az jogosultak az igazolványokat a Kormányablakoknál ingyenesen kérhetik. Az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A Kormányablakoknál az uniós digitális COVID oltási, teszt- és felgyógyulási igazolvány igénylésre van lehetőség, melyek az igénylést követően PDF formátumban letölthetők és nyomtathatók.

Az igazolásokat papíralapon a háziorvosoknál is lehet díjmentesen igényelni.

A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

Figyelem! A QR kód ellenőrzése majd csak az ellenőrző alkalmazás (EESZT Covid Control) EU kompatibilis verziójával lesz lehetséges.

6. Milyen intézkedésekkel találkozhat a repülőtéren és/vagy a repülőgép fedélzetén?

Ne feledje, hogy 6 éves kor felett kötelező maszkot viselnie az utazás teljes ideje alatt, és be kell tartania a légitársaság és a repülőtér által előírt biztonsági intézkedéseket. Kérjük, tájékozódjon utazás előtt, hiszen légitársaságonként változó előírások, illetve az érintett ország/országok beutazási -, és tranzit szabályai különbözőek lehetnek.

És ahogy említettük, már az indulási és az érkezési reptéren elkérik az SPTH QR kódot, amennyiben nem rendelkezik EU-s

7. Milyen előírások és intézkedések várják a Kanári-szigeteken?

A szigeteket a fertőzöttségi számok alapján fázisokba sorolják. Az egyes számokhoz, különböző intézkedések tartoznak. A szigetek besorolását minden csütörtökön vizsgálják meg az egészségügyi hatóságok. A számok jelentését pár sorral lejebb mutatjuk.

A szigetek jelenlegi besorolása:

 • Tenerife: fázis 1
 • Gran Canaria: fázis 1
 • Fuerteventura: fázis 1
 • Lanzarote: fázis 1
 • La Palma: fázis 1
 • La Gomera: fázis 1
 • El Hierro: fázis 1

Általános intézkedések:

 • Tilos a dohányzás (elektromos cigarettákra is vonatkoztatva) a nyilvános helyeken.
 • Tömegközlekedési eszközökön és kirándulóbuszokon kötelező a maszk viselése.

Az egyes fázisokhoz tartozó szabályok:

Tevékenység fázis 1 fázis 2 fázis 3 fázis 4
maximum 12 fő egy társaságban maximum 12 fő egy társaságban maximum 12 fő egy társaságban
Kötelező maszkviselés Utcán, nyílt tereken, strandokon nem kötelező a maszkviselés. Azonban a közlekedési eszközökön igen.
Nyitvatartások korlátozása Éjjel 4 óra és 6 óra között zárva vannak a vendéglátó helyek Éjjel 4 óra és 6 óra között zárva vannak a vendéglátó helyek
Éttermek

Természetesen minden szabályról az étterem, hotel, illetve annak személyzete gondoskodik, és szóban, illetve jelölésekkel is tájékoztatják Önt.

Kültéri teraszokon 100%-os telítettség lehetséges, egy aztalnál max. 12 fő ülhet. Kültéri teraszokon 100%-os telítettség lehetséges, egy aztalnál max. 12 fő ülhet.
Szállodák, szálláshelyek és azok éttermei Kültéri teraszokon 100%-os telítettség lehetséges, egy aztalnál max. 12 fő ülhet. Kültéri teraszokon 100%-os telítettség lehetséges, egy aztalnál max. 12 fő ülhet.
Strandok 50%-os telítettség, max. 12 fő egy társaságban 50%-os telítettség, max. 12 fő egy társaságban
Zárt légterű medencék, úszodák, spa-k 40%-os telítettség, max. 12 fő egy társaságban 25%-os telítettség, max. 12 fő egy társaságban

Megjegyzés: a táblázatban csak az utasainkat érintő területeket jelöltük meg, az itt élőkre vonatkozó szabályokat nem tüntettük fel!

8. Mit kell tennie, ha a COVID tünetei jelentkeznek Önnél vagy családtagjánál?

Ha olyan tüneteket tapasztal, mint a köhögés, a láz, a légszomj vagy az általános rossz közérzet, akkor az egészségügyi hatóságok kérik, hogy vonuljon önkéntes karanténba a szállásán, és hívja a magyar nyelvű asszisztenciánkat, kollegáink segítenek Önnek, hogy szükség esetén megfelelő orvosi ellátásban részesüljön.

A Kanári-szigetek kormánya és az AXA biztosító – az Ön egészsége érdekében – fedezi az esetleges COVID betegségével járó összes költséget.

Ha kérdése van, kérem lépjen velünk kapcsolatba!

Raáb Szilvia
ViaSale Travel
a Kanári-szigetek specialistája