Beszéljünk a lényegről: minden, ami Tenerife, a helyi közlekedéstől a strandokon át a növényekig! Avagy a Kanári-szigetek legnagyobbika, dióhéjban. Ahhoz, hogy az utazás, amit elképzelt magának, valóban olyan legyen, mint amit megálmodott, nem árt egy kicsit felkészülni az úticélból. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani az alábbiakban azok számára, akik Tenerife mellett tették le voksukat az 5 legfontosabb, sokakat érdeklő témát körbejárva.

1. A helyi közlekedés

Tudnivalók Teneriféről - az 5 kulcskérdés

Titsa néven fut a helyszínen mindenki számára elérhető, pontos, megbízható szolgáltatás. Nagyon sokan bérelnek autót az ide látogatók közül, ami természetesen kényelmesebb és számos helyre elmehet, ahova busszal nem vagy csak nehézkesen jutna el. Sőt, én nem nem szeretek lemondani a céltalan kószálásról sem egy idegen helyen. A szigetcsoport tökéletes biztonsága , a helyiek kedvessége tökéletes ahhoz, hogy a saját feje után menjen, és felfedezze a kevésbé ismert helyeket is.

2. Túrázás

Tudnivalók Teneriféről - az 5 kulcskérdés

Sokak bakancslistáján természetesen kiemelt helyen szerepel a Teide csúcsának meghódítása, de ezen túl is rengeteg izgalmas és változatos túraútvonalat találhat a szigeten. Csodás erdőkön és lenyűgöző élővilágon keresztül vezető, bájos kis ösvényekre, de kopár, sziklás, marsbéli tájakat idéző kaptatókra is lelhet, szóval a túracipőt is érdemes magával hoznia.

Ha pedig a Teidére indul, ezen kívül szüksége lesz egy engedélyre is, ami nélkül biztosan nem indulhat neki a csúcshódítási kísérletének; ezt előzetesen, igényelheti nálunk és akár még szakértő, magyar anyanyelvű túravezetőt is kérhet.

3. Evés-ivás

Tudnivalók Teneriféről - az 5 kulcskérdés

Ha szereti a tengeri herkentyűket, Tenerife el fogja kényeztetni. Az én egyik kedvenc helyem a Puerto de la Cruzban található Tambo, vagy a Playa de las Teresitas városkájában, San Andrésban található kis helyi konyhák bármelyike, ahol olyan fantasztikus, tengeri finomságokat felvonultató tálakból válogathattunk, hogy végül szinte minden este szerettünk volna visszajárni. Ha délen pihen, akkor “kötelező” program lehet a Barranco de Infierno bejáratánál található csirkés étterem, ahol a helyi ízekben gazdag specialitásukat ajánlom. Ha nem akar ezért Adeje városába látogatni, akkor a Fañabé strandon keresse meg az Othelo II nevű helyet, ahol ugyanazt megkóstolhatja.

Ezen kívül az egyszerűbb boltokban is elképesztő választék állt a rendelkezésére egzotikus gyümölcsökből, frissen sült pékárukból, édességekből, hogy bármilyen uzsonnát, útravalót összeüthet belőle. A szállodák is hasonló finomságokat kínálnak reggelire, ebédre, vacsorára.

4. Strandok

Tudnivalók Teneriféről - az 5 kulcskérdés

A sziget nagy részének strandjain vulkanikus, fekete homok terül el, ami csodálatosan egyedivé teszi a napozás élményét is. Az itt található szuvenír-shopokban rengeteg, ebből a vulkanikus kőzetből készült ajándékot vásárolhatunk, többek közt ezüstékszereket, karkötőket és medálokat.

A sziget másik oldalán, Costa Adeje – Playa de las Americas – Los Cristianos térségében a családos és bulira vágyó utazók találhatják meg a számításaikat, akikre itt a programokon és az éjszakai életen túl egy kicsivel melegebb időjárás és klasszikus, sivatagi homokra emlékeztető partszakaszok várnak.

A strandok egész évben “nyitva vannak”, télen éppúgy várják Önt, mint nyáron.

5. Velünk élő növények

Tudnivalók Teneriféről - az 5 kulcskérdés

A sziget flórája és faunája méltán híres sokszínűségéről és egyediségéről, amely a helyben mindennapos leandertől a – kizárólag a szigetcsoportra jellemző – kanári fenyőkig számos növényfajt megtalál itt. Azonban van egy-két hely, ahova “kötelező” ellátogatnia, ha érdekli a növényvilág: a Loro Parkban számtalan őshonos és telepített növényt talál, természetesen itt felfedezheti az állat-és növénykért számos más látványosságát is. Emellett érdemes ellátogatnia a Jardín Botanicoba, ezt szintén Puerto de la Cruzban találja.

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája