Az egyik leghíresebb bordélyház Tenerife fővárosában a Casa la Húngara (Magyar Ház) nevet viselte egykoron. Mára már csak az épület és a hírnév maradt meg.

Egy olyan város, mint Santa Cruz – tengeri kikötővel, számos jövő-menő kereskedővel, hajókkal, matrózokkal -, lehetetlen, hogy ne rendelkezett volna egypár nyilvános házzal az 1800-as években. Természetesen Tenerife fővárosának is volt pár bordélya, az egyik a kikötő közelében, egy még ma is látható épületben működött.

Egy történelmi archívum szerint a 19. század elején Santa Cruz városában virágzott a prostitúció. A testi bűnök ellen természetesen az egyház és a kormányzat is fellépett, de a polgári hatóságok még csak nem is ellenőrizték a házban dolgozókat, vagy az ide látogatókat. Az ilyen házakban számos pár talált egymásra, az urak általában autóval, vagy taxival érkeztek a találkozókra, mondanom sem kell, hogy a városvezetés, a püspökség, a kormányzat tagjai és az akkori katonaság vezetői is gyakran látogatták a helyet.

Az egyik legismertebb bordélyház a Casa La Húngara (Magyar Ház) volt. A bordély valójában egy motel volt, melyet sok éven át egy nagyon finom és elegáns prostituált vezett, aki magát La Húngara-ának, azaz a magyarnak (bár névként használva így kell írnom: A Magyarnak) nevezte.

A tulajdonosnő jól ismerte a taxisokat, bárok tulajdonosait: apró jutatásokat, jutalékot adott minden ajánlásért, illetve fuvarért, amikor a ház parkolójáig vitték a vendégeket. Ráadásul az épületnek – fallal körülvett – saját parkolója volt, és a tulajdonos beleegyezése nélkül senki sem léphetett ki vagy be a házba, így kerülve el, hogy az ügyfelek találkozzanak egymással. A tulajdonos hölgy gyakran dicskedett az üzletével, sokszor elmondta, hogy “ez egy nagyon tisztességes ház, ahol sok vendéget fogadtak már a tenerifei kormányzat és társadalom legfelsőbb osztályaiból”.

És persze a hölgy meglehetősen jól keresett tevékenységével, ezt főként a saját, a ház és a prostituáltak diszkréciójával érte el. Ma a ház lebontásra, vagy felújításra vár, hoztunk Önnek egy friss fotót is a helyről.

Egy máig élő legenda szerint egyszer egy nászutas pár is betévett a motelbe, mert nem találtak szálláshelyet. Egy taxisofőr elvitte őket a Casa la Húngara-ba, és a tervezett pár nap helyett csak egy éjszakát maradtak a motelben.

Az elmúlt évekig a ház megtartotta “funkcióját”, a “madame”-nak csak az álneve maradt fenn, nyugdíjba vonulása után Tacorontéban halt meg. Azonban az idősebbek máig emlékeznek a házra és a tulajdonos legendás hírnevét még őrzik a helyi legendák.

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája