Az elmúlt 2 napban különböző hírek olvashatóak – főként a külföldi médiában – arról, hogy Tenerife strandjain elszaporodtak a mikroalgák és ezek Hepatitis A fertőzést okozhatnak.

Mielőtt rátérünk a lényegre, szeretnénk megmutatni Önnek Tenerife legfontosabb strandjainak élőképét, itt Ön is ellenőrizheti, milyen a víz az egyes strandokon.

Ide kattintva minden fontosabb strand élő kameráin ellenőrizheti, hogy valóban sárgás-habosak-e a strandok »

Ahogy az élőképeken is látható, a víz és a partok is tiszták, a mikroalgák jellegzetes, a víz felszínén úszó nagy habjai nem láthatóak.

Ha még nem látott mikroalgát, akkor ilyen és ehhez hasonló algatelepeket keressen a webkamerás képeken:

 

A Kanári-szigetek Közegészségügyi Ellenőrző Hivatalának 2017. augusztus 8-án kiadott hivatalos közleménye szerint:

“A szigetcsoport egyetlen strandján sem tilos a fürdőzés a mikroalgák jelenléte miatt, annak ellenére, hogy a helyi és a nemzetközi média is terjeszti ezeket a rémhíreket.

– Egyetlen strandot sem zártak be a Kanári-szigeteken mikroalgák miatt. Azokban az esetekben, amikor a partokhoz közel mikroalgákat észlelnek, akkor a fürdőzők figyelmét felhívják arra, hogy ne kerüljenek kapcsolatba a mikroalgákkal, amelyek a tengervízek természetes élőlényei. – nyilatkozta José Juan Alemán közegészségügyi főigazgató.

A szokatlanul nagy mennyiségű mikroalga június közepén jelent meg a Kanári-szigetek körül, ugyanúgy, ahogy minden más, az Atlanti óceán ezen zónájában található szigetek és partok környékén. Ezek az algatelepek időnként a fürdésre kijelölt zónákhoz is közel úsznak, de minthogy természetes jelenségről van szó, nem veszélyesek. Kialakulásuk biológiai, környezeti és klimatológiai okora vezethető vissza, a víz színének változását maga a burjánzás okozza.

A fürdésre alkalmas partszakaszok rendszeres és folyamatos ellenőrzésének eredménye alapján tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Kanári-szigetek strandjain a víz minősége kiváló, fürdésre alkalmas, antropogén eredetű szennyeződés még nyomokban sem kimutatható.”

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a mikroalgák, még ha kapcsolatba is kerül velük, nem okozhatnak Hepatitis A-t, ami csak emberről-emberre terjed, kizárólag a gyomor-bélrendszer útján, tehát nem fertőződhet meg egysejtűek révén. A mikroalgák azoban kisebb bőrirritációt okozhatnak. A strandok veszélyei kapcsán a Webbeteg cikkét érdemes elolvasnia!