Közel 20 éve, amikor Tenerifére érkeztem, kóstoltam először Barraquito kávét. Egy kis faluban, nem messze Garachico-tól, pontosabban kilátással Garachico-ra. A helyiek szerint természetesen innen származik a Barraquito kávé, amelynek születéséről egy – történészek által is alátámasztott – legenda kering. Egy férfi olyan kávét keresett, ami pontosan a szájíze szerinti. Ezért, a pultosnak azt mondta, hogy ha megcsinálja a legjobb kávét neki, akkor törzsvendég marad élete végéig. Erről a törzsvendégről nevezték el a kávét, ami azóta Tenerife egyik jelképévé vált.

A Barraquito speciális, rétegzett, forró ital, van benne természetesen kávé, habosított tej, édes sűrített tej, fahéj, citrom és narancsos likőr. A kávé alkoholmentes változatát “kávé leche leche”-nek hívják, azaz kávé habosított- és sűrített tejjel.

 

Barraquito-kávé-kanári-szigetek-receptÖsszetevők (1 főre):

  • 1 eszpresszó kávé
  • 2 evőkanál sűrített tej, édes
  • 1-2 evőkanál 43 likőr (ezt Tenerifén, akár még a reptéren is beszerezheti)
  • Habosított tej
  • Egy kis citromhéj
  • Csipetnyi fahéj

Elkészítés:

Nyomjon sűrített tejet egy magas pohár aljába. Adja hozzá a 43 nevű likőrt, és habosítsa fel a tejet. Egy adag eszpresszót öntsön a likőr tetejére, majd erre a meleg, habos tejet. A tetejére kis citromhéjat díszítésnek, és ne felejtkezzen el az egy csipet fahéjról sem!

Akkor lesz jó, ha a rétegek szépen elválnak egymástól. A rétegezésben segíthet egy hosszú kanál nyele, azon csurgassa le a különböző hozzávalókat.

Nézzen meg egy videót arról, miként készíti egy profi a tenerifei kávét: