A Semana Santa-ra, magyarul Megszentelt hétnek nevezett egyházi ünnepsorozatra húsvétkor kerül sor a szigetek számos településén. Ismerje meg Ön is, hogyan ünneplik a húsvétot Tenerife szigetén.

Adeje

A Megszentelt hét egyik legjellemzőbb előadására kerül sor a városban, melyet helyi és nemzeti TV-csatornák is közvetítenek. Pedig az egész néhány szomszéd és barát összefogásával kezdődött 1996-ban, céljuk a Krisztus iránti tiszteletadás volt.

Mostanra viszont már többszáz színész és statiszta vesz részt az előadásban, mely Jézus utolsó napjait dolgozza fel. Kétségtelenül legmeghatóbb része a keresztre feszítés, mely a Santa Úrsula-templom előtti téren kerül megrendezésre.

Az előadás április 19-én, 12 órai kezdettel tekinthető meg a Grande de Adeje úton.

Semana-Santa-Megszentelt-hét-Tenerifén-1.jpg

La Laguna

La Lagunában idén különlegesen nagy jelentőségű a nagyböjt időszaka. Ebben az évben ünnepli az egyházmegye fennállásának kétszázadik évfordulóját. A szomszédos kisebb települések egyházközösségei is csatlakoznak ilyenkor az ünnepléshez, hogy a világörökség részeként is nyilvántartott város a lehető legpompásabb fényében tündökölhessen.

A Kubából, Mexikóból, Flandriából vagy Sevillából származó vallási képek és kézműves munkák, melyek elszórtan díszítik a várost, ilyenkor még nagyobb figyelmet kapnak. A „Csend gyakorlása“ elnevezésű programra pénteken, április 19-én este tízórai kezdettel kerül sor. A Megszentelt hét egyik legfontosabb gyakorlata ez, melyet valóban tökéletes csendben hajtanak végre. Csak a názáretiek halk lépései hallhatók ilyenkor, ahogy az elhunyt Jézus képét kísérik.

Semana Santa-Megszentelt-hét-Tenerifén-3

Santa Cruz de Tenerife

A sziget fővárosában is számos vallási szertartást van lehetősége megtekinteni. Az ünnepi hét fő helyszíne a Szeplőtelen Fogantatás Nagyasszonyának Temploma, ahonnan az óváros legtöbb része is könnyen elérhető.

A legnagyrabecsültebb szobrok egyike kétségtelenül a La Macarena, melyet a Sevillában található azonos nevet viselő figura mintájára készített egy Tenerifén élő granadai szobrász. Nagycsütörtök éjszakáján, a szent menet részeként a hordozók a zene ritmusára ringatják a szobrot. Sokak szerint az ünnep egyik legmeghatóbb eseménye ez.

Semana Santa-Megszentelt-hét-Tenerifén-2

Guía de Isora

A városban meglehetősen különleges módját választják az ünneplésnek. A Pascua Florida egy mulandó művészeti esemény, mely helyi és nemzetközi művészek tucatjait hozza össze. A különböző szobrokat és művészeti alkotásokat Jézus passiója ihlette, fő alapanyagként pedig virágokat és egyéb növényeket használnak a művészek.

Az utcákon kiállított alkotások április 19-21. között tekinthetők meg. Ezenkívül opera és kortárs tánc előadások szórakoztatják a tömeget, valamint részt vehet egy fotópályázaton is, ahol a legjobban sikerült húsvéti fényképeket díjazzák.

Semana Santa-Megszentelt-hét-Tenerifén-4

Ünneplés a sziget többi részén

A sziget legtöbb településén szintén hagyománya van a húsvéti ünneplésnek. A nyugati részen található Santiago del Teide városkában a szokásosnál mélyebben gyökeredzik az ünneplés. Ez persze nem azt jelenti, hogy Arona, Puerto de la Cruz, Candelaria, Güímar, Icod de los Vinos vagy La Orotava lakosai ne ünnepelnék különösen nagy odaadással Jézus Krisztust ebben az időszakban.
Amennyiben Tenerifén tartózkodik az ünnepek alatt, érdemes időt szánnia valamelyik előadás megtekintésére, ezzel is közelebb kerülve egy rendkívül színes és izgalmas kultúrához!

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája