Június 23-án éjjel San Juan milliónyi máglyát gyújt Spanyolország és Kanári-szigetek szerte.

San Juan ünnepe Tenerifére június 23-án érkezik, máglyákat, hatalmas tüzeket raknak a helyiek és az ide látogatók a megtisztulás szimbolizálására. Bár az év legrövidebb éjszakája június 21-re esik, a tábortüzek és San Juan ünnepét június 23-én tartják.

san-juan-ünnep-tenerife-kanári-szigetek-viasale-travel-2

Ez a hagyomány még a kereszténység előtti időkből származik, jelentése folyamatosan alakult át. Tenerifén és a többi Kanári-szigeten ma már a nemzetköziség ünnepe is. A régi időkben a hatalmas máglyákkal erősítették a nap erejét, mert úgy gondolták, hogy annak ereje napról-napra fogy, ahogyan közeledik a tél.

A legnépszerűbb szokás a tűzugrás. A legenda szerint a tűz megvéd a bajoktól, sőt bátorságot ad azoknak, akik átugranak felette.

san-juan-ünnep-tenerife-kanári-szigetek-viasale-travel-4

Az ünnepen a víz szerepe is jelentős, hiszen ez a tisztaság és a termékenység szimbóluma. Úgy tartják, hogy ha ezen az éjjelen a tenerifei partok mentén úszik, akkor garantált az egész éves egészsége. Sőt, ha a Kanári-szigetek partjaihoz verődő hullámok kilencszer elérik a fürdőzőt, az növeli a termékenységet. Ha szeretné, hogy kívánságai valóra váljanak, tegyen éjszakára egy kis borostyánt a párnája alá és mellé egy papírra írja le a következő év várakozásait.

san-juan-ünnep-tenerife-kanári-szigetek-viasale-travel-3

Az ácsolt San Juan figurák ma már készek állnak arra, hogy elégjenek. A parttól kissé távolabb eső helyeken pedig tűzijátékok sora várja az ünneplőket.

Ha élőben nézné az ünnepet, a Playa las Vistas, Tenerife egyik leghíresebb strandján épp ez történik (klikk ide a webkamera képéhez).

Ha egy korábbi ünnep hangulatára kiváncsi, ezt a kisfilmet ajánljuk:

Képek: flickr.com