Gyönyörű, harsogóan kék óceán, lenyűgöző természeti látnivalók, történelmi és kulturális emlékek, imádnivaló tengerpartok és felfedezésre váró túraútvonalak. Már ezek miatt is megéri felfedezni a Madeira-szigeteket, amelyek kétségtelenül Portugália ékkövei közé tartoznak. Mindezek mellett azonban Madeira gasztronómiája is megér néhány ízletes karaktert, a szigetek felfedezése során az ízlelőbimbóid is hálásak lesznek érte.

Ha egy szóban kéne megfogalmazni a madeirai gasztronómia lényegét, az a változatosság lenne. Szinte evidens, hogy mivel a szigetcsoportot az óceán határolja, a tengeri herkentyűk és halak kínálata egyszerűen mesés. De emellett főként a grillezett és kiadós húsételek, a szubtrópusi éghajlatnak megfelelően gazdag gyümölcs kínálat, az isteni madeirai bor egy kortynyi brandyvel… Már csak a felsorolástól is összefut a nyál a turista szájában!

Madeirai konyha csipetnyi portugál beütéssel

Madeira-tányéron-fedezd-fel-szigetek-ínycsiklandó-gasztronómiáját-2

A szigeteken élők jól tudják, hogy a jó étkezéshez nincs szükség bonyolult receptekre vagy a világ másik feléről származó termékekre. Madeirán a helyiek megtanultak élni a szárazföldön szüretelt terményekkel és az óceán jelentette éléskamrával. Ennek megfelelően Madeira jellegzetes ételei portugál gyarmatosítók hatásairól árulkodnak, de az évszázadok során az európai országokkal kialakított kereskedelmi kapcsolatai is alakították a szigetek gasztronómiáját.

Madeirán, az Atlanti-óceán közepén az emberek tudják, hogy mi a szenvedélyes főzés és szeretettel készítenek egyszerű, de finom recepteket. Ez a vidék kiérdemelte a neves szakácsok odaadását, akik kreativitásukat és készségeiket kínálják az étkezőknek, lehetőséget adva számukra, hogy finomabb ételeket fedezzenek fel helyi terményekkel.

A napcsókolta paradicsom, a babér, a fokhagyma, a petrezselyem, a citrusfélék és a banán, a lapas (helyi cethal féle) és meglepő módon a marha- és sertéshús is fontos szerepet játszik a madeirai gasztronómiában. A tápláló, finom levesek és a kiadós húsételek egyaránt népszerűek a szigeten.

A madeirai bort se hagyd le az itallapról

Madeira-tányéron-fedezd-fel-szigetek-ínycsiklandó-gasztronómiáját-1

Madeirán igazi örömforrás az étkezés, de a szigetcsoport borai is tovább fokozzák a gasztronómiai élményt. Kevesen tudják, hogy Madeira többszáz éves borkészítési hagyománnyal rendelkezik és a szőlőültetvényeken olyan fajtákat termesztenek, mint a Sercial, Boal, Verdelho, Malvasía, Terrantez és Tinta Negra.

Emellett a cukornád ültetvényeknek köszönhetően rumot vagy ahogy a helyiek nevezik, „aguardente”-t állítanak elő, ebből készítik többek között a sziget híres puncsját is. Nem mondhatod, hogy jártál Madeirán, amíg ki nem próbáltad az aguardente-ből, citrom- vagy narancsléből és mézből készült mennyei italt. Igazi csemege, amelyet a legtöbb helyi bárban és étteremben megkóstolhatsz.

Hol érdemes enni Madeirán?

Madeira-tányéron-fedezd-fel-szigetek-ínycsiklandó-gasztronómiáját-3

Egyszerű a válasz: bárhol, ahol jólesik. Madeirán az az igazán csodálatos, hogy a túraútvonalak közelében elhelyezkedő büfékben, a tengerparti snack bárokban és a kisebb éttermekben is ízletes, tápláló finomságokat fedezhetsz fel.

A Madeira-szigeteken természetesen igazán fancy és Michelin-csillagos éttermek is megtalálhatók, szóval a luxus étkezésről sem kell lemondanod. Garantált, hogy felejthetetlen kulináris élményben lesz részed.

De, ha elfogadsz egy tippet, azoknak az éttermeknek is adj egy esélyt, ahová nem feltétlenül a turisták, hanem ahová a helyiek járnak. Így garantáltan autentikus madeira fogásokat tűzhetsz késhegyre és villavégre. Hogy milyen ételeket ne hagyj le az étlapról, azokról cikkünk második részében olvashatsz bővebben.

Egyébként az étkezések árát tekintve elmondható, hogy a madeirai ékezés nem drága, hacsak nem egy ínyenc vagy Michelin-csillagos éttermet választasz. De akár az út mentén, a kisebb falvakban és még a fővárosban is találhatsz olyan bárokat, amelyek nagyon ésszerű áron kínálják a laktató napi menüket.