A sziget parti vizei – a sziget teljes területével együtt – a világ Bioszféra Rezervátumának részei, és kiegészülve a Museo Atlántico-nak a világon egyedülálló vízalatti szoborparkjával, gyönyörű érintetlen óceáni mélységeket garantálnak a búvárkodni vágyóknak.

lanzarote-buvar-2

Bár a szigetet tavaly mintegy 120.000 búvár kereste fel, Lanzarote továbbra is komoly kampányt folytat, hogy minél szélesebb körű ismertségre tegyen szert a búvárközösségben és elsőrendű stratégiai célnak tekinti a búvárturizmus fejlesztését. A szigetet övező vizekben páratlan vízalatti tájak találhatóak: szelíd lankák, meredek sziklafalak, lávafolyások, sőt, a világ leghosszabb, 1500 méter hosszú víz alatti vulkanikus alagútja, a Túnel de la Atlántida. A természeti képződmények mellett a vizek élővilága is rendkívül gazdag, nemcsak a különböző halfajok, hanem kagylók, rákok, teknősök, korallok is láthatók. Természetesen a sziget körül jó pár roncs is nyugszik, melyek kiváló lehetőséget biztosítanak a roncsbúvárkodásra.

Külön ki kell emelni a Museo Atlántico-t, mely 12 méter mélyen fekszik és egy körülbelül 2500 négyzetméteres mesterséges zátonyt képez. A múzeumban Jason deCaires Taylor szobrai láthatók a kristálytiszta vízben a ragyogó napfény által megvilágítva. Érdekesség, hogy a környezettudatosság jegyében a szobrok pH-semleges betonból készültek és belesimulnak a természetes óceáni élővilágba: angyalcápák, barrakudák, szardíniák, polipok, tengeri szivacsok és időnként pillangóráják lebegnek a műalkotások között.

lanzarote-buvar-4

A szigeten 6 nagy búvárcentrum található, melyek nem csak felszerélést, de tapasztalt oktatókat is biztosítanak, így tapasztalati szinttől függetlenül a teljesen kezdőktől a tapasztalt profikig mindenki biztonságosan merülhet ebben a víz alatti paradicsomban.