Lanzarote a Kanári-szigetek 4. legnagyobb és talán az egyik legérdekesebb szigete. Kalandvággyal felvértezve járhatunk holdvilági tájon, közelről is megcsodálhatunk egy vulkánt, de még az élettelennek tűnő fekete földben termett szőlőből készült bort is megkóstolhatjuk. A kérdés már csak az, hogy te készen állsz-e Lanzarote felfedezésére? Ha igen, mutatjuk mi az, amit nem érdemes kihagyni, amikor magadra kapod a túrabakancsod.

 

Gyakran megkérdezik tőlünk, hogy miben rejlik Lanzarote igazi különlegessége? Hogy miért válasszák a Kanári-szigetek legkeletibb fekvésű tagját például Fuerteventura vagy Tenerife helyett? Ilyenkor elég csak annyit mondanunk, hogy a tűz szigete olyan egzotikus és exkluzív természeti csodákat kínál, amit máshol nem láthatunk, annak ellenére, hogy a szigetcsoport tagjai között talán Lanzarote a legkopárabb sziget. De vajon mik lennének ezek?

 

Lanzarote nem véletlenül lett a tűz szigete

 

A 17-19. század között Lanzarote szigetét több száz vulkánkitörés rázta meg, ami a sziget felszínén is rajta hagyta a nyomát. Ez adja például Lanzarote dél-nyugati részén elhelyezkedő Timanfaya Nemzeti Park különlegességét is, a vulkánkitörések miatt az itt elterülő tájat gyakran a Marshoz vagy a Holdhoz hasonlítják, ez a sziget leglátványosabb része, 1 napos szigettúránkon is az egyik legkedveltebb látványosság.

Ez a Hold kráteres felszínét idéző táj a nemzeti park területén található Tűzhegyek, azaz a Montañas del Fuego között terül el. Bár 1824-ben észlelték a legutolsó vulkánkitörést a szigeten, a forróság még mindig jellemzi ezt a tájat. Nem véletlen, hogyha például az itt lévő kövekre vizet öntünk, azok szinte azonnal felforrnak, de a park egyik híres programpontja, hogy a vulkán melegét hasznosítják hússütéshez is. Ha ez még mindig nem lenne elég, akár a tevegelést is kipróbálhatjuk a nemzeti parkban.

 

A fekete föld és a díjnyertes borok vidéke: La Geria

 

Ha kedveled a jó borokat, akkor La Geria vidékét erősen ajánlott felkeresni. Azonban ne a klasszikus szőlőültetvényekre számíts, ha odaértél, hiszen a vulkanikus tájon nem épp a hagyományos módszerekkel termesztik a nemes nedű alapanyagát. Mivel a sziget éghajlata rendkívül száraz és a vulkanikus talaj is tartogat kihívásokat, a szőlőtőkéket úgynevezett geriákba ültetik be, méghozzá egyesével.

A geria gyakorlatilag a vulkanikus talaj- és kavicsrétegek közé ásott kúp alakú lyuk. Mindegyikbe 1-1 tőkét helyeznek el, majd a lyuk szélére félholdalakban kisebb-nagyobb sziklákat-kavicsokat raknak, hogy megvédjék a tőkéket az időjárás, például a szél viszontagságaitól. Érdekesség, hogy ezeket a vájatokat különféle színekre festik, ami igencsak egyedi tájképet alkot. A lelkes munka eredménye mindenesetre olyan díjnyertes borokban nyilvánul meg, mint például a Malvasia.

A La Geria vidék egyébként tájvédelmi körzet és bár a szőlő a legnépszerűbb növény, azért fügét és más gyümölcsfákat is ültettek errefelé. Különleges természeti- és ültetési kultúrájának köszönhetően az UNESCO Lanzarote szigetét Bioszféra-rezervátummá nyilvánította, ami tovább növeli például az itteni pincészetek és helyben termelt borok presztízsét. Még különlegesebb érzés, ha helyben fogyasztod őket, például egy Lanzarote szigettúra közben.

 

Barlangok és zöld tavak nyomában: Jameos del Agua & El Golfo

 

A Jameos del Agua egy félig nyitott barlangrendszer, amit a szigetet megrázó lávafolyamok alkottak mai képére. De nemcsak a barlangi környezetet és az itt található, albínó rákokat és halakat felvonultató tavat csodálhatod meg, hanem egy lenyűgöző kertet is.

De a barlang falai között, a sziklák falába vájt különleges koncertterem és étterem is páratlan kulturális, illetve gasztronómiai élményt kínál, amelyek az egész világról a szigetre vonzzák a turistákat.

Egy magával ragadó szigettúrát nem is lehetne mással zárni, mint egy lávamezőn elterülő romantikus halászfaluval és a tőle kb. 100 méterre található smaragdzöld tóval, a Charco de los Clicosszal. Utóbbi különlegességét az adja, hogy a benne élő algáknak köszönhetően a tó vize élénkzöld színben pompázik, míg a part fekete homokja látványos kontrasztot alkot vele.

A fekete homok egyébként a halászfalu tengerparti részén is vonzza a szemet, főleg a tipikus lanzarote-i stílusban épült, fehérre meszelt és lapos tetős házakkal. Bűbájos, egyben lenyűgöző látvány, örök időkre szóló élmény a Lanzarote szigettúra végén, az már biztos.

 

Raáb Szilvia

ViaSale Travel