A Kanári-szigetek Marokkó dél-nyugati részéhez közel fekszik. A szigetek formája a tektonikai lemezek eltolódásának köszönhető, de ez a cikk most nem erről szól. 🙂 Ebben a bejegyzésben a Kanári-szigeteki vulkánokról lesz szó, hisz Ön sem vonhatja ki magát a lenyűgöző látványból, ha a szigetek valamelyikén jár.

Lanzarote

A Montañas del Fuego viszonylag új vulkánrendszer. A több mint 100 vulkánból álló rendszer 1730 és 1736 között jelent meg, mintegy 50 km2-es területen. A Montañas del Fuego 110 éve alszik, de az 1730-36 közötti, illetve az 1824-es kitörések jelentősen megváltoztatták a környezetet, amellyel a sziget színei is változtak: vörös, barna, bézs, fekete és narancssárga.

A nemrégiben megnyitott Timanfaya Nemzeti Park érdekes kirándulóhely, ahol részletesen megismerheti a makronéziai vulkánokat.

El Hierro

El Hierro vulkánja a legaktívabb a Kanári-szigeteken. 2014 év végén több kitörése is volt az itt található vulkánoknak. Ez az aktivitás mindenféle spekulációkat is elindított, többek között azt, hogy éppen mostanság alakul ki a nyolcadik Kanári-sziget.

La Palma

Ha a 15. századtól nézzük a vulkánok aktivitását, akkor a La Palma-i Taburiente a legaktívabb. 1470 óta hét kitörésről van feljegyzés, az 1949-es pedig egy árkot hozott létre a szigeten, amely 1 méter széles és 2 méter mély.

Tenerife

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb vulkánját tudhatja magáénak. A 3718 méter magas vulkán egyben Spanyolország legmagasabb pontja is. A vulkán még mindig aktív, de a 20. század eleje óta nem tört ki.

A Teide Nemzeti Parkjában számos kutatást végeznek, többek között a Marshoz kapcsolódóakat, mivel a környezeti viszonyok és a geológiai formációk nagyon hasonlóak Tenerifén és a Marson.

Gran Canaria

Gran Canaria nem rendelkezik vulkánokkal, de mint minden Kanári-sziget, ez is vulkáni eredetű.

La Gomera

A La Gomera – Fuerteventura mellett – az egyik olyan sziget, amelyen a vulkán nem aktív. Az utolsó kitörés a geológusok szerint 1 millió éve volt, de a vulkanikus tájak még mindig lenyűgözőek.

Bármelyik Kanári-szigeten is jár, a sziget vulkánja megér egy túrát!