Agaete-ben, Gran Canaria északkeleti részén található Európa egyetlen kávéültetvénye.

A Kanári-szigetek harmadik legnagyobb szigetén van egy különleges völgy, ahol a hőmérséklet soha nem süllyed 18 fok alá, bőséges a csapadék, termékeny vulkanikus talaj borítja és narancs-, avokádó-, illetve mangófák árnyékolják. Itt élnek Európa utolsó kávécserjéi a XIII. század óta, melyek a közkedvelt arabica típushoz tartoznak és tökéletesen alkalmazkodtak a helyi körülményekhez, mind kinézetben, mind illatban a jázminéhoz nagyon hasonló virágokat hoznak és kiváló minőségű kávébabot teremnek. Az ebből készült kávé egyedien jellegzetes, karakteres, mégis lágy kávéízét csokoládé, édesgyökér és gyümölcsíz gazdagítja, egészen enyhe savanykás és kesernyés utóízzel.

gran-canaria-kave
Agaete-ben évente mintegy 4500 kg kávé terem, melynek 90 %-a kerül végül feldolgozott állapotban piacra 60 eurós kilónkénti áron kávékülönlegességeket árusító kávézókba és boltokba, 10 %-a pedig megmarad saját fogyasztásra a termelőknél. A magas árat a kiváló minőségen, az egyedi ízen és a csekély mennyiségen kívül az is indokolja, hogy a kávét természetesen módon termesztik és kézzel, mindenfajta vegyszer használata nélkül dolgozzák fel.

gran-canaria-kave3

A kávétermesztésnek évszázados hagyományai vannak itt. A kávécserjék nem igényelnek sok vizet, tehát öntözni nem kell őket, viszont szeretik az árnyékot, a nedves környezetet és az állandó, egyenletes hőmérsékletet. Nem kevesebb, mint három évbe telik, mire meghozzák az első termést, de akkor egy évben kétszer is teremnek a cserjék, a bőséges termést tavasszal hozzák, valamint novemberben is terem egy kisebb mennyiség. A szürettel meg kell várni, amíg a kávébab cseresznyepiros színűvé válik, ekkor kell egyesével kézzel begyűjteni őket úgy, hogy a cserje levelei ne sérüljenek. Mivel a szemek nem egyszerre érik el ezt a színt, ezt a lépést többször is meg kell ismételni, mire sikerül az összeset begyűjteni. Ezt követi a magok héjának eltávolítása, a tisztítás, a pörkölés és az őrlés, végül a csomagolás. Az utóbbi három munkafázist már gépekkel végzik, a szükséges vegyszermentes technikát és technológiát Dél-Amerikából szerezték be. Minden 7 kiló cseresznyeszínű kávébabból 1 kiló pörkölt kávét lehet kinyerni, nem utolsó sorban azért, mert a pörkölés során a szemek súlyuknak 18 %-át elveszítik.

gran-canaria-kave4

A végtermék Café de Agaete márkanéven kerül a piacra és az ára ellenére rendkívül kelendő kávékülönlegesség, melyet személyre szabva limitált mennyiségben a világ bármely tájára eljuttatnak.