Különleges kirándulás Tenerifén: térjen le a járatlan utakról, fedezze fel Dél-Tenerife természeti csodáit!

Az alábbiakban egy csodálatos, tengertől az égig vezető, fél-egy napos utat szeretnék figyelmébe ajánlani, ha Tenerife déli részén tölti a nyaralását. Tenerife kékjei nehezen felülmúlhatóak, van azonban még egy szín, amiről a közelgő nyár okán muszáj szót ejtenem. A május közepén, a Teide oldalában virágzó tajinaste vörös-rózsaszín és lila közötti újabb színt adnak nyaralásához.

Üljön autóba, és kövesse az alábbi, szemet gyönyörködtető és lelket simogató tájakon keresztül vezető utat.

Tenerife-noveny-Tajinaste_rojo

A TF-1 úton induljon el Los Cristianos irányába, majd a 72. számú kijáratnál térjen rá a TF-28 jelzésű útra. Itt hamarosan el is ér az első lehetséges megállóig: ha szeret teveháton ringatózni, az itt található teveparkban a 20-30 perces tevegelés mellett egy állatfarmon és egy szuper kávézóban is feltöltheti lemerült tartalékait.

La Camella városkájában a TF-51 utat válassza Arona irányába. Az út mentén gyönyörű kilátás nyílik a felhőkön keresztül a távoli partokra. Autókázása alatt több olyan megállási lehetőséget is talál, ahol ezt lehetősége lesz hosszabban élvezni, vagy felvételeken rögzíteni a kilátást. Rövid út után máris Chasna városába ért. Azonban ne ezen a néven keresse a települést, mert az útjelző táblákon Vilaflorként hivatkoznak rá, teljes neve pedig Pedro de Bracamonte egykori spanyol kapitány mondatának, a “Vi la flor de Chasna” egy helyi, csodaszép nő láttán elhangzó felkiáltásának mai átirata: Vilaflor de Chasna.

Szépségért sem kell sokkal tovább mennünk, itt könnyen láthat elképesztő virágokban pompázó, akár 3 méteres magasságot is elérő tajinaste rojo növényeket az út mentén. Nem csak mi rajongtunk értük, a méhek számára is komoly vonzerővel bírnak a virágai, és a régiós méztermelés szempontjából is létfontosságú szerepet töltenek be. Ezt a növényt pár éve még a kihalás veszélye fenyegette, de a védelmükben hozott intézkedések sikeresnek bizonyultak, és mára biztonságban tudhatjuk a helyi tajinaste rojo populációt.

Tenerife-noveny-Tajinaste_rojo-2

Miután kigyönyörködte magát Vilaflor tipikus kanári építészetében, a TF-21 úton keresztül távozva vegyük célba a Pino Gordot, Tenerife második legnépszerűbb fáját. A 7-800 éves fenyő 42 méter magas, és 9 emberre van szükség ahhoz, hogy egymást kézen fogva körbeérjék a törzsét.

vilaflor-tenerife-pino-gordo

Ha megéhezett, akkor ezen a környéken számos kiépített tűzhelyet, sütőhelyet talál, érdemes előre készülnie finomságokkal, melyet elfogyaszthat. A helyiek hétvégénként gyakran előre lefoglalják a parkok tűzhelyeit, de hétközben könnyen találhat szabad helyeket.

Az úton tovább haladva, mielőtt az belefutna a TF-38-ba, két helyen is lehetősége van arra, hogy elkészítse azokat a képeket, amik utja legelején kimaradtak: akár a Juan Évora Etnográfiai Múzeumnál, akár a Boca Tauce parkolojánál áll meg, elképesztő képeket készíthet a lenyűgöző, vulkanikus táj és a csodás színekben pompázó természet lélegzetelállító kontrasztjáról.

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája