Az egykori kanári őslakosok, a guancsék által a Pokol csúcsának nevezett Pico del Teide teszi a tenerifei nyaralását igazán feledhetetlenné. Egy régi legenda szerint a vulkánban lakik a pokol istene, akinek közelségét ön is megtapasztalhatja. A jelenleg is aktív, ám szunnyadó Pico del Teide csúcsáról letekinthet a vulkáni kráterbe, sőt, a világ leghosszabb árnyékát is megtekintheti.

teide-tenerife-kanari-szigetek-1

Elképesztő látvány

Az óceánpartról felfelé tekintve a Teide helyenként más-más képet mutat: a havasnak tűnő csúcs néhol vörös hegyoldalakban folytatódik, majd a fák és farmok buja zöldjét láthatja, végül az óceán kékje és a partok sárgás vagy fekete homokja szegélyezi a képet.

Az útleírásokban Tenerifét általában főként fürdőhelyként ismerheti meg, azonban valójában a szigetet a Teide vilkán uralja.

teide-tenerife-kanari-szigetek-4

A nyughatatlan hegy

A Spanyolországhoz tartozó Tenerife szigete adja az ország legmagasabb hegyét, a Pico del Teide 3718 méter magas csúcsa alatt kanári fenyők által borított lejtők északon völgyekben, délen homokos tengerpartokban folytatódnak. A Teide Nmezeti Park nem egyszerű háttér a strandoláshoz, hanem egy egyedülálló táj, melyet heves vulkáni kitörések sorozata alakított.

A 74 kilométer hosszú fallal szegélyezett régi kráterből különféle színű – narancs, vörös, karmazsin, szürke, okkersárga -, deformálódott sziklák fordultak ki. A kráter oldalát a folyékony láva által kivájt mélyedések és szakadékok barázdálják. Meredek, sziklás oldalaiban mély, sötétlő hasadékok nyílnak, ahova a csúcson lévő kis kráterből folyt le a láva, amely 1705-ben szinte teljesen elpusztította a hegy lábánál fekvő Garachico kikötővárosát. Legutóbbi kitörésekor, 1909-ben mintegy öt kilométer hosszú lávafolyam tört utat magának a hegy északnyugati lejtőin.

teide-tenerife-kanari-szigetek-2

A mennybéli pokol

A Kanári-szigetek szőke hajú, magas őslakói, a guanchék a vulkánt a Pokol csúcsának nevezték, melyet a 15. században érkező spanyol hódítók Pico del Teidének fordítottak. A gaunchék a pokol istenének, Guayotának a lakhelyeként tisztelték a vulkánt, míg más legendák szerint ez a jóságos atya őrködik leányai – Tenerife, La Palma, El Hierro, La Gomera, Gran Canaria, Fuerteventura és Lanzarote szigetei felett.

teide-tenerife-kanari-szigetek-7

A leghosszabb árnyék és a legszebb napfelkelte

Reggelente a Teide sötét tömege élesen elüt az egyre világosabb égbolttól, miközben a felkelő nap fénye megnyugszik a vulkán keleti lejtőin, az északról érkező gomolyfelhők takarásában.

A Teide talán legelképesztőbb tulajdonsága az a 200 kilométer hosszú árnyék, melyet tiszta időben, kora hajnalban vet a sziget nyugati oldalára – ez a világ leghosszabb egybefüggő árnyéka. Napnyugtakor a vulkáni kúp gyakran úszik bíborvörös fényben, és csúcsán mintha ismét a tűz istene jelenne meg. 🙂

teide-tenerife-kanari-szigetek-3

Betekintés a mélybe

A Teide Nemzeti Park a sziget minden részéből könnyen megközelíthető autóval, és a hegyet behálózó sétautak olyan helyekre is elvezetik, mint a 3.350 méter magasan fekvő jégbarlang, a Cueva del Hielo (Jégbarlang), ahol a jég soha nem olvad el.

Ha fel szeretne jutni a vulkán csúcsára, akkor felvonóval könnyen megteheti, ahonnan egy rövid, vezetett túrával érheti el Spanyolország legmagasabb pontját. Mivel kizárólag képzett vezetővel juthat fel a csúcsra, ezt előre kell foglalni irodánknál. A csúcsról lenézhet az elfehéredett kráterbe, és a távolba tekintve felfedezheti a Kanári-szigetek legszebb látványát.

teide-tenerife-kanari-szigetek-5

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája