Gran Canaria szigetén is esik néha a hó – amikor a télen nyíló zanót behavazza a szigetet apró virágaival.

gran-canaria-viragai-3

Van az évnek az az időszaka, amikor Gran Canaria hegyoldalai és dombjai is egyszerre fehérbe borulnak, valahogy mégis gyanús ez a hirtelen jött tél, a hőmérséklet ugyanis továbbra is remek, a nap is süt, az illatok pedig leírhatatlanul csodásak. Igazán megér annyit ez a jelenség, hogy kicsit alaposabban is megvizsgálja!

Ha közelebb lép a fehérbe borult tájhoz, az egyik első megállapítása jó eséllyel az lesz majd, hogy bár távolról a látvány valóban havas hegycsúcsokat idézhetett, közelről a látvány már egyáltalán nem ennyire homogén.

A képet a jellemzően fehérben virágzó, akár három méteres magasságot is elérő, seprűszerű zanót apró, illatos virágai adják. Ezek az apró, sűrű szirmok nem csak akkor idézik fel a havazás romantikus, idilli képét, amikor a szél táncoltatja a lehullott virágokat. Hanem már a bokorszerű ágakon helyet foglalva is a havas tájat idézik. A zanót virágzását pedig követik a mandulafák, a jázminhoz hasonló, illatos virágaikkal, így ebben az időszakban a sziget magaslatain járva olyan érzése lehet, mintha a Világ legjobb parfümériáinak egyikébe lépwtt volna épp be.

gran-canaria-viragai

De nem csak az illatok, a látvány is egyedülálló: a sziget dűnéi mintha koronát viselnének ilyenkor, amikor a zöld minden árnyalatában pompázó levelek mellett megjelennek a zanótok apró virágai, mintegy varázslatként betakarva azokat.

Ha szeretné élőben megcsodálni, elsősorban San Miguel, Mocán, Los Cernícalos és Caldera de Bandama szurdokait érdemes célba vennie, de természetesen más helyeken is találkozhat ezzel a csodával. Alapvetően a 100 és 500 méteres, vagy még annál is magasabb régiókban érdemes keresnie. A vulkanikus domboldalak sötét árnyalatai mellett még erőteljesebben érvényesül a fehér virágok tisztasága, még inkább felerősítve azt az érzést, hogy ez a látvány, ez a kontraszt, csak valami nagyon furcsa hóvihar eredménye lehet.

Említettük már a zanót külsejét, az illatát, a szépségét, de környezeti hatásai is megérdemelnek néhány szót. Ahogy a többi növénynek is, a zanótnak is komoly környezeti haszna az oxigéntermelés, valamint több, más növény is szereti a közelségét, így mindig érdemes a szomszédait is szemügyre venni: a tabaiba növényt, a tunera kaktuszt vagy akár a lóromot is felfedezhetjük az árnyékában. Ráadásul a méhek is nagy rajongói a virágainak, ráadásul számos finomságot készítenek a régióban szorgos munkájuk eredményéből.

Az, amit a természet a zanótokon keresztül mutat Önnek, minden tekintetben csoda: a biológiai sokszínűség, a növény- és állatvilág lakóinak együttműködése (sok nyúl segíti például a növény terjedését azzal, hogy a magjait fogyasztja). A kaleidoszkóp-szerű látvány- és illatorgia mind amellett szólnak, hogy ne menjen el szó nélkül e fantasztikus jelenség mellett.

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája