A Kanári-szigeteken a szilveszter egy különleges esemény, amely egyesíti a spanyol hagyományokat és a helyi szokásokat. Ráadásul a szigetek mediterrán éghajlatának köszönhetően az év végén is kellemes meleg időjárás fogadja a látogatókat, így ideális választás azoknak, akik szeretnék elkerülni a téli hideget. Legyen szó tengerparti bulikról, izgalmas hagyományokról vagy egyszerűen csak a szigetek egyedi atmoszférájáról, a Kanári-szigeteken eltöltött szilveszter biztosan felejthetetlen élményt nyújt.

1. Hagyományok 

A szilveszter estéje a Kanári-szigeteken is nagy ünnep, tele izgalmas hagyományokkal. Az egyik legismertebb spanyol hagyomány, amelyet itt is követnek, a “12 szőlőszem” (las doce uvas). Amikor éjfélkor a harangok 12-szer ütnek, minden ütésre meg kell enni egy szőlőszemet, amely szerencsét hoz az új évre. Ezt a szokást szinte minden család követi a szigeteken, akár otthon, akár a helyi ünnepségek keretében.

Az év utolsó estéjén a helyiek gyakran piros fehérneműt viselnek, mivel úgy tartják, hogy ez szerencsét hoz a következő évre. Ez a babona szintén a spanyol kultúrából ered, és a Kanári-szigeteken is széles körben elterjedt.

las doce uvas, szilveszter

2. Szilveszteri ünnepségek

A Kanári-szigeteken a szilveszter éjszakája nem ér véget éjfélkor. Az ünneplés a szőlőszemek elfogyasztása után is folytatódik, gyakran a tengerparti bárokban, éttermekben vagy az utcai ünnepségeken. Tűzijátékok világítják meg az éjszakai eget, különösen a nagyobb városokban, mint Las Palmas vagy Santa Cruz de Tenerife. A bulik egészen hajnalig tartanak, így az új évet igazi mediterrán hangulatban köszönthetik a látogatók.

Egy másik népszerű hagyomány a tengerparti fürdőzés. Mivel a szigetek hőmérséklete szilveszterkor is kellemes, sokan mennek le a tengerpartra, hogy az év első napján mártózzanak meg az Atlanti-óceánban. Ez különösen népszerű a déli strandok környékén, ahol az éjszakai levegő hőmérséklete is kellemes.

Tenerife szilveszter

3. Babonák és hiedelmek

A Kanári-szigeteken több érdekes babona kapcsolódik a szilveszterhez. Az emberek gyakran hisznek abban, hogy ha az újévet tiszta házzal kezdik, az szerencsét hoz. Ezért sok helyen szokás a szilveszteri nagytakarítás, hogy megszabaduljanak a régi év “rossz energiáitól” és tiszta lappal induljanak az új évben.

Egy másik babona szerint az emberek pénzt tesznek a cipőjükbe szilveszterkor, hogy anyagi jólétet biztosítsanak maguknak a következő évre. Ez egy egyszerű, de népszerű szokás, amelyet sokan követnek a szigetek lakói közül.

Kanári-szigetek babonák

4. Időjárás: Meleg napsütés télen

A Kanári-szigeteken az időjárás még télen is kedvező. Szilveszterkor a nappali hőmérséklet gyakran eléri a 20-25°C-ot, és az éjszakai hőmérséklet sem esik 15°C alá. Ez különösen vonzóvá teszi a szigeteket azok számára, akik szeretnék elkerülni az európai tél hidegét, és inkább napfényben, könnyű ruházatban búcsúztatnák az évet.

A kellemes időjárás lehetőséget biztosít szabadtéri tevékenységekre, mint például a tengerparti séták, a napozás, vagy akár a vízi sportok. A szigetek szelíd klímája, különösen a déli részei, tökéletes helyszínt biztosít egy napsütéses szilveszterhez.

Kanári-szigetek meleg

5. Miért érdemes itt szilveszterezni?

A Kanári-szigeteken töltött szilveszter nem csak a kellemes időjárás miatt különleges. Az egyedi szokások és babonák, a tengerparti bulik, valamint a helyi gasztronómia is hozzájárul ahhoz, hogy az ünneplés felejthetetlen legyen. Aki szeretné a téli hideget napsütésre cserélni, és egy másfajta szilvesztert átélni, annak a Kanári-szigetek tökéletes úti cél.

Összességében a Kanári-szigetek szilveszterkor is egyedi és emlékezetes élményt nyújtanak. A meleg idő, a különleges hagyományok és a vidám hangulat mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az újévet vidáman és stresszmentesen köszönthessük.

Papas arrugadas

ViaSale Travel

Kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/viasaletravel

Hotelkínálatunk: https://viasaletravel.hu/szallodak

Fakultatív kirándulásaink: https://viasaletravel.hu/program-kereso

Autóbérlés: viasaletravel.hu/autoberles

Transzfer: viasaletravel.hu/transzfer