1. A Kanári-szigetek egy szigetcsoport, ami annyit jelent, hogy több kisebb-nagyobb sziget alkotja. Ezek a következők: Tenerife, Gran Canaria, El Hierro, La Palma, La Gomera, Fuerteventura, Lanzarote. Tudta-e viszont, hogy van egy szigetcsoport a szigetcsoporton belül? Lanzarotétól északra található egy 5 pici szigetből álló együttes, ezek név szerint: La Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este és Roque del Oeste.

2. 1797. július 22-én Horatio Nelson, a híres Nelson admirális megtámadta Santa Cruz de Tenerifét. A támadás nem járt sikerrel és serege július 25-én vereséget szenvedett. Ebben a csatában vesztette el az admirális a karját.

3. Tenerife és Skócia ugyanazt a zászlót használja: kék alapon fehér átlós keresztet. Ennek egyik oka az, hogy mindkettőnek Szent András, vagy ahogy spanyolul nevezik, San Andres a védőszentje.

20-teny-teneriferol-amivel-lenyugozheti-baratait

4. A Kanári-szigetek mindegyikének saját mikroklímája van. Ez a sivatagi száraztól a szubtrópusiig bármi lehet. Elég csak összehasonlítani Tenerife északi részét a délivel. Sőt, e két szélsőség között is talál kis falvakat, melyeknek ugyancsak megvan a maguk mikroklímája.

5. Azon kívül, hogy a Teide a maga 3 718 méteres tengerszint feletti magasságával Spanyolország legmagasabb pontja, a világ legnagyobb tengerre vetett árnyékával is büszkélkedhet.

6. A Kanári-szigetek teljes népességének 43%-a Tenerifén él.

7. Már életében is köztudott volt Shakespeare-ről, hogy odavolt a kanári borért. Ami azt illeti, két művében is említést tesz róla, “A windsori víg nők” komédiájában és a “IV. Henrik”-ben. Állítólag minden évben kapott egy hordóval a Malvasia nevű borból a fizetsége részeként. Lehet, hogy ez volt a világ történetének első termékmegjelenítése?

8. 1998-ban egy német vallási csoport 30 tagja elhatározta, hogy csoportos öngyilkosságot hajt végre a Teide csúcsán. Meggyőződésük volt, hogy egy UFO fogja őket várni, hogy lelküket egy új világba költöztesse. A rendőrség azonban időben tudomást szerzett a dologról, így meg tudták akadályozni a tragédiát.

9. Ahogy azt megtudtuk, a Teide Spanyolország legmagasabb pontja. Azt viszont tudta-e, hogy a világ 3. legmagasabb vulkánja, ha magasságát a tengerszint alól számoljuk?

Teide

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája