Úgy érzi, hogy a jövő évi nyaralás előtt szeretne mindent megtudni Gran Canariáról? Blogomban sok-sok cikket talál erről a gyönyörű szigetről, azonban Maspalomasról elég kevés szót ejtettem eddig. Nem volt ez szándékos, csak annyi, de annyi mindent szeretnék minden szigetről megírni, hogy ez a téma eddig váratott magára. Először is egy dolgot tisztáznunk kell: Maspalomas sokkal több, mint egy strand. 🙂 A Gran Canaria déli részén fekvő táj sok történetet és érdekességet rejteget.

1. A korabeli feljegyzések szerint Columbus tűzifát és vizet szerzett be a Maspalomas-i homokdűnéknél

7 titok a Maspalomas-i strandról-1

1502. május 24-én, Amerikába indított negyedik útján, a felfedező Christopher Columbus megállt Maspalomasnál, hogy sós vizet és tamariszkát szerezzen be az esetleges hajótüzek eloltására. Columbus négy hajóval, a Santa Maríával, a Gallegával, a Santiagoval és a La Vizcaínával érkezett a homokdűnékhez.

2. A Maspalomas világítótoronya

7 titok a Maspalomas-i strandról

Az 55 méter magas Faro de Maspalomas világítását először 1890-ben kapcsolják be. Az épületet Juan de León y Castillo helyi mérnök tervezte, és ez a Gran Canaria egyik legikonikusabb építészeti munkája.

3. Menekülés a hidegből

7 titok a Maspalomas-i strandról

LAS DUNAS DE MASPALOMAS, TURISMO. C161111

A Maspalomas-i lagúna különféle költöző madaraknak ad otthont télen, hisz a térség a világ legjobb klímájával rendelkezik. Ide tartozik pl. a sárszalonka, amely sokszor hazánkból teszi meg az utat.

4. Szelíd óriások

7 titok a Maspalomas-i strandról-4

A Maspalomas-dűnék egyike azoknak a helyeknek, ahol saját természetes élőhelyén találkozhat a Gallotia stehlinivel, azaz a Gran Canaria-i óriásgyíkkal. Ez az állat akár 80 cm hosszúra megnőhet, de ne féljen teljesen ártalmatlanok ezek az óriások.

5. Canario menü

7 titok a Maspalomas-i strandról

A Maspalomas közelében elhelyezkedő településeken élő őslakosok, a canario-k a történészek szerint a homokdűnék étrendjét fogyasztották: halak, kagylók és gabonafélék tették ki a napi menüt, az utóbbit persze maguk termesztették.

6. A mozgó hegyek születése

Maspalomas Dunes Sunrise

A homokdűnék megmászása, majd lecsúszni vagy legurulni a kis homok hegyekről  az egyik legjobb szórakozás ezen a területen. Maspalomas legnagyobb látványossága pedig talán a fény és a szél játékának megfigyelése. De hogyan alakul ki a dűne? Az óceán felől fújó szél akár 20 méter magas homokhegyeket alakít ki, mely homokot a víz mozgása sodor a partra napról-napra, percről-percre. A homokdűnék Gran Canarián hosszan elnyúlóak, ezért is akkora élmény lecsúszdázni az oldalukon. Mindenképpen próbálja ki!

7. Esti ölelés

7 titok a Maspalomas-i strandról

És most egy olyan információ, amit csak azok tudnak, akik már jártak Maspalomasban. Alkonyatkor, amikor a nap lemegy a itt mindig meleg marad a homok, hiszen magába zárja a napközbeni hőt. Ideje felfedeznie ezt az élményt, sétáljon mezítláb végig a parton napnyugtakor!

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája