Nem számít, hogy gyerekekkel, a pároddal, barátokkal vagy egyedül túrázol Madeirán, biztos, hogy lenyűgöző élményben lesz részed vagy részetek. Azt például tudtad, hogy Madeirán több mint 450 különböző túraútvonal közül választhatsz? Összesen több mint 3000 kilométernyi túrázási lehetőség van elszórva az egész szigeten.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem lesz lehetőség mindegyiket felfedezni az utazás során, valószínű, hogy ez még a legtapasztaltabb túrázóknak is túl sok lenne egyszerre. De hogyan válassz közülük?

Alapvetően a madeirai túraútvonalak 2 kategóriába sorolhatók

Levadas: Madeirán nagyon népszerűek a levadai séták. Ezek olyan karbantartott ösvényekből és többé-kevésbé rejtett útvonalakból állnak, amelyek különböző folyók és patakok, tavak mellett vezetnek el, így rendkívül megnyugtató élményt biztosítanak. Ráadásul igencsak buja természet veszi körül, így útközben csodálatos panorámában gyönyörködhetsz.

Veredas: Vereda túraútvonalai Madeira hegyei között kalauzolnak el, egyre lenyűgözőbb látvány felé, amivel egyszerűen nem fogsz tudni betelni. Hihetetlen kilátást kínálnak, de a terepből adódóan, gyakran egy nagyobb kihívást is jelentenek, min például a levadai útvonalak.

A túraútvonal kiválasztása során vedd figyelembe, hogy egy egyedül mész-e vagy lesz-e veled valaki? Illetve a saját túrázási tapasztalatodat is mérlegeld: kezdőként ne rögtön egy nagyobb kihívást jelentő tereppel próbálkozz.

3. lenyűgöző túraútvonal Madeirán

      1. Vereda do Areeiro – PR1

Kezdjük Madeira egyik legszebb, leghíresebb és leglenyűgözőbb túrájával, ami egyben az egyik legnehezebb is. A Vereda do Areeiro különlegességét az adja, hogy összeköti a sziget két legmagasabb csúcsát: a Pico do Arieirót (1818 m) és a Pico Ruivót (1862 m).

A túra teljes távolsága 15,6 km, amit átlagosan 7-8 óra alatt lehet teljesíteni. A túra közben kb. 1000 méteres szintkülönbséget tapasztalhatsz. A nehézségi szintjét illetően a közepestől az igazán keményig terjed a felhozatal. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki az útvonalból, ajánlott 30 perccel napkelte előtt elkezdeni a túrát.

A Funchaltól kb. 45 perces autóútnyi távolságra lévő túrára vigyél magaddal fényvédő krémet, vizet, fényképezőgépet, proteinszeletet és gyümölcsöt, illetve, ha szükségét érzed, a túrabotok is nagyon jól jönnek.

Ügyelj a réteges öltözködésre. Reggel nagyon hideg és szeles idő lehet. De, ha felkel a nap, szívesebben folytatnád a túrát pólóban. Ehhez a túrához jó túracipő is szükséges. Az első állomásod az útvonalon Miradouro do Ninho da Manta, más néven a Madárfészek lesz. Mindenképpen kapd elő a fényképezőgépet és készíts néhány fényképet.

      2. Vereda da Ponta de São Lourenço – PR8

Ez a túraútvonal a sziget keleti részén található és hihetetlen panorámát kínál! A túra során végigsétálhatsz az egész félszigeten. Az útvonal teljes távolsága 7 km, átlagosan 3 óra alatt teljesíthető és 472 méteres szintkülönbséget tapasztalhatsz menet közben.

A nehézségi szintet tekintve, a terep a könnyű és mérsékelt között mozog. Ajánlott napkeltekor vagy 3,5 órával napnyugta előtt megkezdeni a túrát. Naptej, napszemüveg, fényképezőgép / okostelefon, víz és uzsonna mindenképpen legyen nálad.

A réteges öltözködés itt is fontos, amire pedig külön figyelni kell, hogy a túra során nem lesz, ami árnyékot biztosítson vagy ami alá be tudsz húzódni, ezért érdemes egy sapkát magaddal vinni, hogy védekezz a nappal szemben. Csak ügyelj arra, hogy olyat válassz, ami viszonylag szorosan ül a fejeden, mert ezen a félszigeten nagyon fújhat a szél.

Ez a nyomvonal Funchaltól mintegy 40 perces autóútra van és szerencsére meglehetősen egyenes, nem túl nehéz. Van némi emelkedés benne, de semmi olyan, amit ne tudnál kezelni. A túra után feltétlenül álljon meg Ponta do Rostonál, ahol szintén gyönyörű kilátás vár rád.

      3. Levada das 25 Fontes – PR6

Ez Madeira egyik legnépszerűbb túrája és gyakran kombinálják a Levada do Riscóval (PR6.1). Az ER110 mellett van parkolóhely, ez a túra kiindulópontjától kb. 30 perces sétatávolságra van. Innentől két lehetőséged van a túra megkezdésére: vagy sétálsz, vagy megvárod a délelőtt 10 órától induló transzfer buszt.

Ez a túra egyébként a sok kisebb vízesésről és forrásról kapta a nevét, amelyekkel az út során és az ösvény végén találkozni fogsz. A túraútvonal teljes távolsága – a parkolós kitérő nélkül – 9 km, egy útvonalat kb. 2 óra alatt lehet megtenni. Az útvonalon 300 méternyi szintkülönbséget tapasztalhatsz, míg a nehézségi szintje a könnyűtől a közepesig terjed.

Ha megteheted, ügyelj arra, hogy reggel 8 óra körül indulj, azt pedig vedd figyelembe, hogy ez a túraútvonal bizonyos pontokon nagyon keskeny, ami trükkössé teheti időnként a haladást. Ráadásul, mivel reggel 10 órától beindulnak a turistabuszok, hosszú sorokat fog okozni az ösvény bizonyos szakaszain, mivel itt egyes részeken egyszerre csak egy ember haladhat át.

Ezt a túraútvonalat akár vezetett túrával is élvezheted, igazán megfizethető áron. Egyébként a vezetett túrautak elég gyakoriak Madeirán és nagyszerű módja annak, hogy biztonságosan fedezhesd fel a szigetcsoport csodáit.

Raáb Szilvia

ViaSale Travel