Kevés romantikusabb helyet fedezhet fel egy-egy tenger vagy óceán partján, mint egy világítótorony. A tenerifei lista után következzenek Gran Canaria legszebb és legérdekesebb világítótornyai, ön melyikhez látogatna el? Mondja el kommentben!

1. Maspalomas világítótornya

Maspalomas masszív kőből épült világítótornya igazi klasszikus, ráadásul Gran Canaria öt legfontosabb jelzőberendezésének egyike, hiszen egy hosszú partszakaszt fed le ez az egyetlen torony. A torony 1890-ben kezdte meg működését, feladata pedig nem kisebb, mint hogy jelezze Gran Canaria legdélebbi pontját az Atlanti-óceánon hajózók számára. A maspalomasi világítótorony ma is működik, pedig ez volt az első jelentős épület Gran Canaria déli részén.

A torony bárki számára látogatható, a világítótorony épületei pedig hamarosan kézműves központként és múzeumként nyílik meg.

Gran-Canaria-5-legszebb-világítótornya-1

2. Faro de Arinaga

Arinagában két világítótornyot is láthat egyszerre! Az eredeti, mintegy 6 méter magas épülettel körbevett torony ma már étteremként üzemel. Az új tömzsi, 20 méter magas, piros-fehér csíkos épületet 1984-ben helyezték üzembe, közvetlen az elődje mellett. A torony érdekessége, hogy nincsen rákötve az elektromos hálózatra, 6 szélturbinával oldják meg a folyamatos áramellátását. Valójában a jelenlegi és az eredeti jelzőfény között, a ’60-as évektől egy harmadik torony volt üzemben, azonban ezt lebontották. A jelenlegi torony legfontosabb feladata, hogy figyelmeztesse a tengerészeket a közeli zátonyokra a gyönyörű El Cabrón strandtól egészen Gran Canaria keleti részének legalsó pontjáig.

Gran-Canaria-5-legszebb-világítótornya

3. Punta de Sardina

A Sardina városában fekvő torony már nem az 1800-as évekből maradt eredeti épület, hanem ez is az 1980-as években készült. A gyakran szeles szikla szélén álló épület feladata Gran Canaria egyik legészakibb pontjának megvilágítása. Maga az épület miatt nem kerülhetett volna be a listánkba, azonban a körülötte elterülő vidék miatt mégis szerepel itt.

Gran-Canaria-5-legszebb-világítótornya

4. Punta del Castillete torony

Ez a leginkább partra vetett ugrótoronyhoz hasonlító épület a legfiatalabb világítótorony a szigeten. Az épületet Mogán faluja mellett találja, a kilátás erről a szikláról is egészen elképesztő: Mogán kikötője és városa. Ha szeretne elsétálni az épületig, akkor egy könnyű sétával számoljon.

Gran-Canaria-5-legszebb-világítótornya

5. La Isleta világítótornya

Az idén 153 éves Faro de la Isleta a legrégebbi világítótorony Gran Canarián, ami először 1865-ben mutatott utat a hajósoknak. Ma már sajnos csak távolról csodálhatja meg, mivel egy katonai bázis épült köré. Maga a világítótorony körülbelül 10 méter magas és 249 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. Feladata Gran Canaria teljes északi partján segíteni a tájékozódást, valamint a keleti parton egészen Melenaráig. A faro de La Isleta az egyik legfontosabb hajós irányjelző Gran Canarián, hiszen Puerto de la Luz hajóforgalmát máig segíti, amely az Atlanti-óceán egyik legforgalmasabb kikötője.

Gran-Canaria-5-legszebb-világítótornya

Ön melyiket látogatná meg? Mondja el kommentben!

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája