A tenerifei Barranco del Infierno, azaz a tenerifei Pokoli Barlang neve véletlen: ugyanis pokoli jó! Ha kirándulni, túrázni lenne kedve a Kanári-szigeteken, ezt nem szabad kihagynia!

Ez a híres szurdok sokak számára az “Ördög kanyonja” néven is ismert.

Tenerife-turak-Barranco-del-Infierno

Nevét nem csak elképesztő magasságainak és mélységeinek, illetve völgyeinek köszönheti, de furcsa, felettébb érdekes és nem szokványos szikla-alakzatai is szerepet játszhattak benne.

Mivel ez Tenerife egyik legjobb és legnépszerűbb túraútvonala, ezért annak érdekében, hogy az ide látogatók biztonságosan felfedezhessék, egy nap maximum 300 kirándulót engednek be. Ha rászánja magát erre a nem túl megerőltető túrára, akkor átlagosan egy 3 és fél órás kirándulásra számíthat.

Ma már – a régóta népszerű klíma és strandok mellett – egyre többen keresik fel a szigetet kifejezetten az itt található, sok szempontból egyedülálló túraútvonalak miatt. Viszont mivel ezek többsége a sziget északi részén, illetve Los Gigantes-Masca környékén találhatóak, azonban ehhez a túrához nem kell elhagynia a déli övezetet. Ennek az útvonalnak van ennek egy plusz előnye is: míg szezonban a Masca vidéke esetenként akár túlzsúfoltnak is hathat, itt ez a veszély nem fenyegeti Önt. Ez egy kifejezetten bennfentes tipp, ha pedig tömegek vennék a Barranco del Infierno felé az irányt, még mindig ott van a napi látogató-limit. 🙂

Tömegközlekedéssel, vagy autóval könnyen eljuthat Adeje-be, ahol a városka festői központjában kell egy kb. 15 perces sétát tennie, amíg elér az Otelo’s étteremig. A pokol szurdokába vezető út innen indul, végcélja pedig a sziget legmagasabban fekvő vízesése.

Az út első részét egy minden árnyéktól mentes szakaszon, tűző napon fogja megtenni, ezért mindenképpen készüljön fel megfelelő fényvédelemmel. A forróságért ugyan kárpótolni fogja az Atlanti-óceánra nyíló, felejthetetlen kilátás, valamint a meredek sziklákkal határolt út mentén található, régen az őslakosok, a los Guanches által használt barlangok. De ne hagyatkozzon csak ezekre, a naptej és a szalmakalap, valamint némi ivóvíz biztosan jól fog jönni.

Tenerife-turak-Barranco-del-Infierno

Elmondhatatlanul jól fog esni, amikor ez a megterhelő szakasz után végre árnyékba ér majd. Ráadásul nem csak az árnyék, hanem a megváltozott növényzet is enyhüléssel szolgál majd. Madárcsicsergés, csörgedező kis patak és pára várják, amit a túrának ezen a pontján biztosan értékelni fog.

Innen, a kirándulás végégig folyamatosan változó színekben burjánzó, érintetlen természeti csodák kísérik majd a vízesésig. A vízesésben tilos a fürdés, de csak hallgatni a nagy tömegű víz morajlását is elképesztő megnyugtató.

Tenerife-turak-Barranco-del-Infierno

Bevallom – a neve alapján – sokkal rosszabbnak képzeltem ezt a kirándulást, még azzal együtt is, hogy az útvonal sajnos nem egy kört ír le, így miután kigyönyörködte magát a vízesésben, visszafelé is ugyanezt az utat teszi majd meg. A végén pedig most választhat egy másik jutalmat: mit szólna például egy hűsítő, jól megérdemelt csobbanáshoz a Fañabé’s strand hullámai között, vagy egy finom ebédhez a bejáratnál található étteremben, ami a speciális csirkéjéről híres?

Raáb Szilvia

ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája